Поліцейський офіцер громади замінить дільничного


 

Наступного року на Чернігівщині має на повну силу запрацювати проект «Поліцейський офіцер громади». Він має налагодити тісну співпрацю громади й поліції заради створення безпечного середовища. Поліція області вже презентувала проект головам об’єднаних територіальних громад Чернігівщини. Тепер слово за ними.

 

Першопрохідцями в цій програмі вже стали Варвинська та Тупичівська ОТГ, і хоча повноцінний запуск її трохи затримався, все ж таки мати свого поліцейського в громаді, хай навіть на декілька населених пунктів, куди краще, аніж мати офіцера, яки приїздить у кращому випадку раз на тиждень.

Програма «Поліцейський офіцер громади» може бути втілена лише зі згоди громади та за умови її активної співпраці. Адже Національна поліція зі свого боку має забезпечити майбутніх офіцерів службовими авто і планшетами для ведення електронної документації, а громада – приміщенням, оргтехнікою і, за можливості, службовим житлом.

«У нашій області дуже велика площа і мала густота населення, тому на 4-5 тисяч населення має бути один поліцейський громади. Але мінімум – один поліцейський на одну об’єднану територіальну громаду, – говорить начальник управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в області Олексій Дяговець. – Поліцейський офіцер громади обслуговуватиме лише свою територію, його не будуть залучати для виконання інших завдань. Бажано, щоб цей поліцейський не просто проживав на території обслуговування, а був місцевим. Один із найголовніших факторів – звітування перед громадою. Сама ж громада має виявити готовність брати участь у цьому проекті».

Відбір кандидатів на посади поліцейських офіцерів громади здійснюватиметься як серед поліцейських, що вже працюють, так і серед громадськості. Кандидатам потрібно буде спершу подати анкету, пройти тестування і співбесіду із залученням представників громади. І якщо все влаштовуватиме, то після цього майбутній офіцер має пройти спеціальне навчання. А вже після нього приступити до виконання своїх службових обов’язків.

«На посаду поліцейського громади зможуть претендувати як поліцейські, так і жителі громади, – говорить Олексій Дяговець. – Буде відкритий конкурс. Перша вимога до поліцейського –професіонал. Адже він буде як «універсальний солдат» на окремій території. Його завданням буде орієнтуватися на потреби місцевого населення, підтримувати постійний контакт із мешканцями, щоденно забезпечувати порядок на своїй території, своєчасно реагувати на проблеми громади та запобігати вчиненнюправопорушень. Офіцер громади матиме більше повноважень, ніж звичайний дільничний. Проте все ж таки основна його функція – превентивна діяльність. Також велика увага приділятиметься насильству в родинах».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"