Обранці Чернігова поділили бюджет і… кладовища

Найменування нових вуличок у Чернігові бурхливо обговорювали міські обранці під час засідання 31 сесії VI скликання 19 квітня. Були й інші теми. Процес змін до міського бюджету, обрахованих у числах з шістьма нулями, пройшов в робочій і місцями емоційній атмосфері. А ось при передачі 20 гектарів кладовищ в залі було тихо...

Сяють від чесностіПеред засіданням депутати «порахувалися» і виявилося, що шестеро з 50 – прогулюють. Не багато й не мало – як зазвичай.

Перше питання, про подовження дії минулорічної програми реконструкції та ремонту доріг Чернігова, прийняли без обговорення й навіть без доповіді начальника Управління ЖКГ. Та й справді: з дорогами все зрозуміло і для них не підбереш пристойних слів. Хоча з десяток років тому, в часи правління цього ж мера Олександра Соколова, грошей вистачало й новий асфальт класти й бордюри замінювати. А паркани на центральній алеї міста скільки разів замінили (а чи про це хтось просив міську владу?)!

Потім депутати взялися за зміни до хваленого колись «збалансованого бюджету».

 

Дроти нині дорогуваті!

Реконструкція електромереж гуртожитку №3, що на вулиці Кільцева, 20, коштуватиме 1 млн. 344 тис. гривень. Це для бюджету. А жителі до цього ще самі зібрали 300 тисяч.

На розвішування дротів для тролейбусів (більш гордо звучить «будівництво контактної лінії») на вулиці 50 років ВЛКСМ піде аж 5 мільйонів. З міського бюджету на це піде лише 3% як співфінансування, тобто 150 тисяч (решта надійде з інших бюджетів). Можна б і привітати розбудову мережі, якби днем раніше особисто я не чув від начальника Чернігівського тролейбусного управління, що 80% його транспорту давно своє відходило. Тож скільки тролейбусів за день буде проїжджати тією вулицею? Два, три...?

На центр адміністративних послуг підуть такі суми: 137 тисяч – на розбудову комп’ютерних мереж та 124 тисячі – на розширення приміщень. «Це кошти, умовно кажучи, не наші, а надані нам державою», – прокоментував ці суми міський голова.

 

Садочкам – найменше

На ремонт покрівлі корпусу денного стаціонару дитячої поліклініки №2 сесія виділила 460 тис. грн. з бюджету розвитку.

Управлінню освіти міської ради виділено 8 тисяч на ремонт прогулянкового теплоходу «Казбек» і 51,6 тисяч на придбання двигуна для нього ж. Управлінню культури видадуть 57 тисяч на сценічне обладнання для міського палацу культури.

Дитсадки №36 і №23 та міський центр туризму в Ялівщині отримають на завершення ремонтів аж 43 тисячі. Подумалося з сумом: навіщо взагалі «розкидатися» грішми на дитсадочки, якщо справно працює система зборів грошей з батьків «то на те, то на се». А на чому «освоїти» бюджетні гроші (тобто наші), чиновництво завжди знайде.

 

«Тупик Шахрайський»

Депутат ЛебідьМабуть, найгарячішим питанням на засіданні було найменування нових вулиць на колишніх землях лісопарку Ялівщина, що поруч з третьою міською лікарнею. Підвищення «температури питання» забезпечив депутат В’ячеслав Лебідь. І, на відміну від деяких інших випадків, сказав доречно і влучно.

«Ті вулиці – чотири тупика, а не вулиці, – зокрема сказав Лебідь. – Вчора були загальні збори міського товариства «Просвіта». Мені доручили висловити занепокоєння тим, що вулицею Героїв Крут чи Лазаря Барановича планується назвати провулки, де буде лише з десяток будинків. Приклад тих людей достойний, щоб їх іменами називати повноцінні вулиці! Доцільніше назвати ті провулочки, наприклад, «Тупик Шахрайський», виходячи з того, як саме проводилося виділення тих ділянок і бачення громади щодо фактичного розкрадання Ялівщини».

Все ж таки за іменування «тупиків» так, як було запропоновано в проекті рішення, підняли руки 27 депутатів. А для прийняття рішення достатньо було б і 26.

 

Спортсменам – гектар на Стрижні

Депутат НоскоДепутати дали дозвіл на розроблення проекту землеустрою управлінню капітального будівництва на ділянку на вулиці Пушкіна, 1, площею 1,253 га. Там планується спорудити комплексний спортивний центр.

Деякі депутати («злі язики», мабуть) зауважували, що на всілякі спортивні споруди уже виділялася земля, а будівництва роками не розпочинаються. Найяскравіший приклад – земля під проект «Льодового палацу» в міському парку культури і відпочинку. Найенергійніше закликав колег підтримати питання землі для спортивного центру депутат Микола Носко (ректор ЧНПУ).

Проголосували «за». «Хто утримався? Порахуйте цих людей», – гукав мер.

Про те, що поруч з майбутнім «палацом» «почищений», але чомусь досі смердючий Стрижень, депутати не згадували. Як не згадували і про те, куди подінуть кінологічний центр з теперішнього місця на початку вулиці Пушкіна. Чи, може, спортсмени будуть вправлятися під гавкіт псів, на повні легені вдихаючи «свіже» повітря зі Стрижня та собачого центру?

 

… а мертвим – 20 гектарів

Тим же питанням сесії такі ж дозволи надані комунальному підприємству «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» – на вісім ділянок загальною площею 20,52 гектарів (вже існуючі кладовища). Найбільші з цих ділянок: майже 10 га на вулиці Старобілоуській та рівно 6 га на вулиці Любецькій.

Що у наших краях стабільно розвивається, росте й множиться, так це площі цвинтарів…

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"