Обмін досвідом  з турецькими колегами


З метою вивчення досвіду турецьких колег стосовно відновлення лісів природним способом  делегація Державного агентства лісових ресурсів України з 23 по 27 вересня відвідала Туреччину.

До складу делегації входили представники Житомирського, Львівського, Рівненського, Хмельницького та Чернігівського  управлінь лісового та мисливського господарства.

Від Чернігівського  ОУЛМГ в цьому заході брав участь головний спеціаліст відділу лісового господарства  Володимир Перев’язко.

Під час навчального візиту українські лісівники довідалися, що лісистість Туреччини вже складає 28,6 відсотка, а в найближчі роки турецькі колеги планують  довести лісистість країни до 30 відсотків. І це при тому, що рельєф значної території тут гірський. 

У Туреччині майже всі ліси країни перебувають в державній формі власності і фінансове забезпечення ведення лісового господарства стовідсотково здійснюється державою.

Під час візиту українська делегація взяла участь  у двох заходах регіонального та міжнародного масштабу,  організованих головним управлінням лісового господарства міністерства сільського та лісового господарства Туреччини в регіоні Сакар’я.

Регіональний захід (семінар) відбувся в місті Ізміт.  Учасники семінару теоретично і на практиці знайомилися з методами природного відновлення лісів, на яке в Туреччині припадає близько 70 відсотків,  з досвідом переформуванням букових та дубових лісів двадцяти-тридцятирічного віку, утворених з кореневої порослі на місцях суцільних вирубок. Частка таких насаджень у цьому регіоні сягає до 25 відсотків.

Делегація України брала участь і в практичному відводі дубового насадження під проріджування на окремо виділеній ділянці. На заключному етапі семінару кожний його учасник мав змогу поділитися враженнями від побаченого і почутого.

Міжнародний фестиваль «Омолодження лісів» (під омолодженням лісу в Туреччині, як правило, лісівники передбачають вирубування стиглого лісу вибірковим методом та його природне відновлення насіннєвим шляхом).  Фестиваль відбувся у районі міста Ак’язи за участі заступника генерального директора лісів Туреччини, представників місцевої влади, наукових співробітників, лісівників регіону та делегацій з Грузії, Узбекистану, Боснії, Кіпру. Водночас продемонстровано найефективніші методи  омолодження лісу. 

На заключному етапі фестивалю  обговорено стратегії ведення лісового господарства. 

Представники України взяли активну участь в обговоренні і висловили  своє бачення стосовно цих важливих проблем.

Прес-служба Чернігівського ОУЛМГ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"