Обікрали два музеї


 

Упродовж доби співробітники Управління карного розшуку ГУНП в Чернігівській області разом з колегами з Новгород-Сіверського і Чернігівського районів встановили осіб, які проникли в два музеї та викрали звідти історичні цінності.

 

Інформація про зникнення експонатів надійшла до поліції зранку 1 березня одразу від співробітників двох музеїв на Чернігівщині – в селищах Ріпки та Короп. Як розповіли працівники установ, з Ріпкинського краєзнавчого музею невідомі викрали залишки мушкета козацької доби, муляж револьвера 1920-го року випуску та три вишиванки 19-го століття. З Коропського регіонального історико-археологічного музею — дві ікони, два самовари, форму моряка часів Другої Світової війни з нагородами, український національний жіночий одяг, макет револьвера, муляжі двох кольчуг та меч. Крім того, з сейфу музею викрали гроші. Наразі сума збитків встановлюється. До обох музеїв зловмисники проникли шляхом пошкодженням замків на вхідних дверях.
У ході оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили, що неподалік одного з музеїв був помічений автомобіль «Тойота». Цей же автомобіль вихідними свідки бачили біля готелю в Коропі. Поліцейські встановили маршрут пересування зловмисників. З Чернігівської області авто попрямувало до столиці, де чоловіки розділили накрадене на двох. Один з подільників залишився у Києві, а інший поїхав на Одесу. Завдяки колегам з Київщини та Одещини чернігівські оперативники одночасно затримали фігурантів кримінального провадження разом із краденими з музеїв речами.
Один з затриманих був судимий за крадіжки, інший — відбував покарання за вбивство. Чоловіків затримано, з ними проводяться слідчі дії. Поліція розслідує провадження за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України — крадіжка, поєднана з проникненням  в приміщення, що карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"