Нові вибори і закони для нових громад

Цього тижня стартував виборчий процес ще для чотирьох об’єднаних територіальних громад Чернігівщини, а загалом по Україні – для 51 ОТГ. Проведення перших виборів місцевих депутатів та голів ОТГ призначено Центральною виборчою комісією на 24 грудня. В нашій області такі вибори відбудуться у Височанській (Борзнянський район), Линовицькій (Прилуцький район), Варвинській та Городнянській об’єднаних громадах.

Після виборів 24 грудня в Україні діятимуть загалом вже 665 ОТГ, сформованих із 3118 місцевих рад. Це означає, що майже 28% колишніх місцевих рад вже об’єдналися у нові.

До речі, наступного тижня Верховна Рада має розглядати пакет законів, спрямованих на подальше нормативне забезпечення проведення децентралізації. Об’єднані громади чекають на прийняття законів про внесення змін до Бюджетного кодексу, про розширення повноважень органів місцевого самоврядування та про управління земельними ресурсами в межах ОТГ. Ці закони дозволять громадам вступати у міжбюджетні стосунки, повноцінно працювати з надходженнями та витратами, а головне, розпоряджатись найважливішим ресурсом розвитку громад – землею. Завдяки змінам у законодавстві громади зможуть планувати розвиток селищ, міст, проектувати будівництво, залучати інвесторів, створювати робочі місця. На жаль, сьогодні в Україні об’єднані громади здійснюють свої повноваження тільки у межах населених пунктів та не можуть вирішувати питання у сфері земельних відносин поза їхніми межами. Це суттєво обмежує можливості органів місцевого самоврядування у здійсненні управління, призводить до неефективного використання земельних ресурсів за межами населених пунктів та ускладнює розвиток громад. На якнайшвидше ухвалення депутатами пакету законів, який розширює повноваження ОТГ у сфері земельних відносин вже рік чекають 665 новостворених громад , а з-поміж них і 34 на Чернігівщині.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"