Нові підприємства легкої промисловості


 

Підприємство «ТК-МЕДЗАХИСТ»створене групою компаній «Текстиль-Контакт», яка з березня цього року налагодила серійний випуск засобів індивідуального захисту (масок та комбінезонів). Для закупівлі німецького обладнання у виробництво було інвестовано 500 тисяч доларів. У п’ятницю його відвідав голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.


– Це обладнання дозволяє піддавати шви ультразвуковому зварюванню, що робить повну герметизацію захисного виробу, — розповів засновник групи компаній «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський. Він повідомив, що «ТК-МЕДЗАХИСТ» працюватиме у дві зміни. Це дасть змогу виготовляти понад 20 тисяч виробів на місяць.

- На Чернігівщині відкриваються нові підприємства легкої промисловості, такі як "ТК-МЕДЗАХИСТ". Це офіційні робочі місця, надходження до бюджету та розвиток економіки регіону. Крім того, підприємство спеціалізується на виготовленні захисних комбінезонів та інших засобів захисту для медиків, на які зараз значний попит, - підкреслив Андрій Прокопенко.

Голова Чернігівської ОДА зазначив, що легка промисловість - це галузь, яка може стати драйвером економічного зростання для України, як свого часу легпром дав поштовх для розвитку економіці Туреччини, Італії та ряду інших країн.

– Чернігівська ОДА підтримує розроблені асоціацією «Укрлегпром» спільно з народними депутатами України законопроєкти 2508 та 2509, які стимулюватимуть розвиток легкої промисловості в Україні, - зауважив Андрій Прокопенко.

За даними «Укрлегпрому», за 30 років турецька легка промисловість пройшла шлях від сировинної галузі переробки з низькою доданою вартістю – до одного з флагманів з постачання модного одягу, взуття та текстилю у світі.

Аби досягти таких показників, у 80-х роках Уряд Туреччини зробив ставку на легку промисловість як одну з пріоритетних. Завдяки підтримці та протекціоністській політиці держави, лише за постачанням одягу Туреччина сьогодні займає 6-те місце у світі. В галузі працює близько 40 тисяч підприємств, на яких зайнято за різними джерелами від 750 тисяч до 1,9 млн працівників. Одяг, після автомобільної техніки, посідає друге місце в структурі експорту країни з часткою 9,4% від загального.

Таке зростання легпрому в Туреччині відбулось завдяки пільговому оподаткуванню підприємств, створенню індустріальних галузевих центрів з необхідною інфраструктурою. Здійснюючи технічне оснащення та модернізацію, турецькі компанії також мають конкурентні переваги, бо ПДВ на обладнання дорівнює нулю.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"