Низький уклін Вам, ветерани!

Традиційно напередодні 9 травня працівники ТОВ «Земля і воля» за дорученням Героя України Леоніда Яковишина обійшли 37 домівок ветеранів війни і вручили їм по тисячі гривень, квіти та листівки зі словами подяки. Все менше й менше залишається поруч з нами тих, хто боронив рідну землю на фронтах війни. Відходять у вічність солдати Великої Перемоги, забираючи з собою спогади про ті часи лихоліття. Страхітлива Велика Вітчизняна війна чорним крилом біди торкнулася кожної української родини, а тому свято Перемоги було і залишається всенародним.

Міцний горішок

37 героїв, які мужньо перенесли нечувані страждання, які власною кров’ю вибороли можливість для наступних поколінь жити, народжувати і виховувати дітей. Хтось із них вже прикутий до ліжка, дехто – ледь пересувається... Проте, дякувати Господу, є й такі, що їхній життєвій енергії ще й молоді можуть позаздрити.

Івану Варфоломійовичу Шияну пішов 93 рік. Проте вдома йому не сидиться. Тож довелося піввулиці підняти на ноги, аби знайти дідуся. Виявилося, що він до крамниці по хліб пішов. А там, доки всі новини не переслухає – додому ні ногою. Любить, як кажуть, бути в курсі всього, що відбувається навколо.

– Я вашу газету читаю від першої до останньої сторінки, – привітно посміхається Іван Варфоломійович, підходячи ближче до лавки, де ми на нього чекаємо.

– Давайте, допоможу, – намагаюся підхопити торбинку ветерана.

– Я ще міцний горішок. Сам впораюся, – примружує мудрі очі фронтовик і щира усмішка розпливається по доброзичливому обличчю.

З осені 1943 року ветеран Іван Шиян служив на Далекому Сході в артилерійських військах. Далі на його шляху була війна з Японією, після якої фронтовик охороняв японців у таборі для військовополонених. Стрілок, артилерист, зв’язківець і навіть танкіст – ким тільки не довелося бути українському солдатові.

«Мені було 17 років, коли призвали в армію. Після місячної підготовки нас об’єднали із залишками розбитих частин, посадили у вагони на Далекий Схід. Добиралися дуже тяжко і довго. Майже без їжі, – пригадує Іван Варфоломійович. – Там, на Сході, я вивчився на стрілка, артилериста, зв’язківця і танкіста. А у війні з Японією вже був учасником бойових дій. В армії я вважався грамотним, бо закінчив сім класів».

Після війни Івана Шияна перевели до конвойної роти. Десять військовополонених японців були у його підпорядкуванні.

«Японці – це найдисциплінованіша нація, яку доводилося зустрічати за все життя. Законослухняні і грамотні люди. Працюють головою, а не язиком», – зауважує старожил.

Іван Варфоломійович і досі добре пам’ятає кілька фраз японською мовою. Демонструє артистично і з притаманним акцентом. Корейською теж може заговорити, бо не оминула українського солдата і корейська війна.

Там служив у танковому батальйоні і дослужився до старшини. Нині про дві військові стежини нагадують медалі: «За перемогу над Японією» та «За службу в Кореї».

Незважаючи на свій давно пенсійний вік, ветеран активний у житті: порається по господарству, цікавиться історією і сучасною політикою.

 

Тільки пам’ять не сивіє

Микола Антонович Олешко з Кобижчі на рік молодший за Івана Варфоломійовича. Ще юнаком заглянув в очі кровопролитної війни. Нині ветеран з ціпком ще ходить подвір’ям, спілкується з сусідами, але, зізнається, здоров’я вже далеко не те. Йому в усьому допомагає син Віталій, який приїхав з Києва доглядати батька-фронтовика.

Микола Антонович – уродженець села Буглаки Бобровицького району. Закінчив чотири класи. У 1944 році пішов на фронт. Служив у протиповітряній артилерії зенітником. Учасник бойових дій добре пам’ятає ті роки юності, які в нього безжально відібрала війна. Це та сторінка життя, про яку він не воліє багато говорити. Стільки вже лиха вона наробила.

«Перемогу я зустрів у Кракові. Це був найщасливіший день у моєму житті. Зараз радують онуки, правнуки. Єдине, чого не вистачає, так це здоров’я», – зізнається ветеран.

Здоров’я й справді не вистачає всім ветеранам, бо їхній вік уже давно поважний. Та ще й пережили таке лихоліття випробувань… Правду кажуть старенькі, що атестат зрілості їм довелося отримати ще в юності.

Але війна – це не тільки подвиги й ордени. Війна «відзначила» визволителів ще й пораненнями. Інвалід І групи марківчанин Семен Михайлович Кошеленко був поранений у Німеччині, коли Перемога була вже зовсім поряд.

«Куля пройшла під ребром. Думав, помру. Так погано було з серцем. Але Господь милував, – зізнається Семен Михайлович. – Війна – це ті дні, місяці, роки, що ніколи не зітруться з пам’яті, адже пам’ять не сивіє!», – наголосив фронтовик.

Все далі й далі відходять грізні роки Великої Вітчизняної війни, але ніколи не згасне пам’ять про тих, хто, не задумуючись, віддав своє життя в ім’я свободи. В наших серцях ніколи не згасне пам’ять про людей близьких і зовсім невідомих. Тих, хто боронив свій отчий край.

Голова районної ради ветеранів Бобровицького району Ольга Піддубна розповідає, що допомога і підтримка ветеранів війни стала для Героя України Леоніда Яковишина священною справою.

«Леонід Григорович підтримує ветеранів уже багато років. Привітання, матеріальна допомога, кошти на лікування й операції. Така увага до фронтовиків у Бобровицькому районі ставиться за приклад по всій Чернігівщині», – наголосила Ольга Тимофіївна.

Тож, незважаючи на нелегкий для України час, побажаємо нашим ветеранам здоров’я, благополуччя, радісних, щасливих днів у колі рідних та близьких людей. Низький уклін Вам, ветерани!

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"