Ніжинських чиновників не звільнять?

Спеціальна комісія при облдержадміністрації, котра вивчає роль чиновників Ніжинського району в страшній трагедії, яка трапилася в Мильниках, рекомендувала керівництву райдержадміністрації звільнити низку посадових осіб. Рішення комісії має рекомендаційний характер. У РДА заявили, що рекомендації спеціального органу при ОДА не є підставою для звільнення.

Після низки публічних заходів, тиску з боку громадських активістів і ЗМІ чиновницька гідра почала обрубувати кінці. Обласна комісія, яка розглядає роль чиновників у трагедії, що трапилася в Мильниках, рекомендувала керівництву Ніжинської РДА звільнити із займаних посад низку чиновників, відповідальних за роботу з неблагополучними родинами.

Згідно з рекомендаціями, під звільнення потрапив Жадько Олег Володимирович, котрий очолює службу у справах дітей Ніжинської районної державної адміністрації. Чиновника рекомендували перевести на посаду нижчого рівня.

Подпоріну Олену Віталіївну мають звільнити з посади директора Ніжинського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Аргументація – неякісне здійснення контролю за виконанням покладених на центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді завдань.

Разом із директором Центру мають звільнити і її безпосередню підлеглу – фахівця із соціальної роботи Мордач Наталію Лазарівну.

Завідувачу сектору сім’ї, молоді та спорту Ніжинської районної державної адміністрації Штайнеккеру Андрію Романовичу комісія рекомендувала оголосити догану.

Спеціальний орган при ОДА також вказав голові виконавчого комітету Колісниківської сільської ради Анатолію Рибці на неналежне виконання делегованих повноважень у сфері охорони дитинства.

Нагадаємо, 25 березня у селі Мильники Ніжинського району жорстоко вбили та катували дворічну дівчинку. Її 5-річну сестру вдалося врятувати. Наразі вона перебуває в дитячому відділенні Ніжинської районної лікарні. Після того, як деталі злочину стали відомі громадськості, в Ніжині зібралося кілька сотень активістів з вимогами покарати та притягнути до відповідальності винних осіб. В обласній державній адміністрації створили комісію, яка дослідила вину чиновників у трагедії, що трапилась. На думку активістів, догани і звільнення – занадто м’які покарання для людей, котрі могли не допустити трагедії. Адже правоохоронці зобов'язані відкрити кримінальні провадження за фактом злочинної бездіяльності чиновників, що призвела до тяжких наслідків.

Разом із тим чиновники можуть уникнути навіть звільнень, відбувшись незначним переляком. Як заявила безпосередній куратор гуманітарної сфери Ніжинського району, заступник голови Ніжинської райдержадміністрації з питань гуманітарної сфери, політико-правових та соціальних питань Оксана Мелашенко, рекомендації комісії не є підставою для звільнення. На її думку, потрібні докази вини її підлеглих. У кожній ситуації вона обіцяє розбиратися індивідуально.

17 квітня набуло юридичної сили рішення судді Ніжинського міськрайонного суду Володимира Олійника про позбавлення батьківських прав горе-матері Галини Єсипенко, на очах якої били та катували її дітей. «Гася», як і попередні рази, до суду не з'явилася.

Перед судовим засіданням до неї додому завітали журналісти одного з всеукраїнських телеканалів. Вони повідомили, що неадекватна жінка кидалась на них із камінням та погрозами і кричала, що в неї є важливіші справи, ніж суд.

Доки чиновники розбираються з чиновниками, 5-річна Діана Єсипенко перебуває в районній лікарні. Як повідомляють місцеві волонтери, їм категорично відмовляють у кваліфікованій безкоштовній допомозі, яку вони хочуть надати постраждалій від насильства нелюда дитині. Дівчинку готові забрати для реабілітації кращі клініки країни, забезпечити їй відпочинок за кордоном та повністю оплатити курс лікування. Знайшлися навіть забезпечені люди з Іспанії, які готові удочерити Діанку. Однак представники влади категорично наполягають на тому, що соціальні служби спроможні забезпечити самостійно постраждалу від насилля дівчинку професійними психологами та реабілітацією. Залишається тільки дивуватися логіці наших чиновників, які порівнюють кваліфіковані приватні клініки з державними реабілітаційними центрами.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото  з відкритих джерел

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"