Незадекларована праця – прірва для працівників та роботодавців

Одним з напрямів діяльності Держпраці є запобігання використанню незадекларованої праці.

Це соціальне явище справляє значний негативний вплив на розвиток економіки країни, життєвий рівень людей. Незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, вона створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. Окрім того, незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників.

Незадекларована праця в Україні найчастіше проявляється у таких формах:

-економічна діяльність без державної реєстрації;

-наймана праця без оформлення трудових відносин;

-приховування від державних органів частини відпрацьованого робочого часу та заробітної плати;

  •  маскування трудових відносин під виглядом інших форм діяльності (цивільні відносини, фіктивна самозайнятість тощо).

У будь-який спосіб незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців.

Нові підходи в реалізації повноважень Держпраці, передбачені Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постійно доводять свою ефективність у вирішенні проблеми нелегальної праці.

Окрім того, за кожного неоформленого працівника законом передбачена штрафна санкція у розмірі 30-ти мінімальних заробітних плат.

Так, у січні поточного року інспекторами праці Управління Держпраці у Чернігівській області було проведено інспекційне відвідування одного товариства з обмеженою відповідальністю, що спеціалізується на виробництві сільськогосподарської продукції. В результаті у суб’єкта господарювання було виявлено чотирьох працівників, які у певний період часу виконували роботи без укладання трудового договору, ведення табелю обліку робочого часу, без оформлення відповідного наказу та без повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

У тому ж січні під час інспекційного відвідування одного з підприємств легкої промисловості було виявлено 4 працівника без належного оформлення трудових відносин – робота виконувалася на підставі цивільно-правових договорів, які мали ознаки трудових, що суперечить вимогам частини 3 статті 24 КЗпП України.

У березні цього року у ході проведення інспекційного відвідування одного з суб’єктів господарювання області інспектори праці виявили 11 працівників, оформлених з ознаками такого ж самого порушення.

За результатами проведених контрольних заходів керівникам підприємств видано приписи на усунення виявлених порушень, матеріали направлено до правоохоронних органів для відповідного реагування, накладені фінансові санкції згідно з абзацом 2 частини 2 статті 265 КЗпП України.

 

Тож, за виявлених працівників, оформлених із порушенням трудового законодавства, три підприємства мають сплатити штрафні санкції загальною сумою 2 млн 122 тис. 110 гривень.

Через високий рівень тіньової зайнятості держава втрачає доходи, які можна  було б спрямувати на реалізацію програм соціально-економічного розвитку регіонів, підвищення добробуту громадян. Це зумовлює необхідність підвищення податків для підтримки державних витрат і надання соціальних послуг населенню, що, відповідно, є додатковим податковим тягарем для суб’єктів господарювання. Тобто, незадекларована праця створює замкнене коло, коли роботодавець, не оформлюючи легально працівників, намагається ухилитися від податків, але тим самим наражається на додатковий податковий тягар.

            Управління Держпраці у Чернігівській області вкотре наголошує: лише офіційно працевлаштований громадянин має право на гідні і безпечні умови праці, регулярну виплату заробітної плати не нижче мінімальної, страхування на випадок тимчасової втрати працездатності, безробіття та нещасного випадку на виробництві, офіційні відпустки.

 

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю,зайнятість та інших нормативно-правових актів  Управління Держпраці у Чернігівській області Величко М.С.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"