Неякісні консерви загрожують життю

Менянка Римма Стефанович консервує продукти в автоклаві, тому бактерій не боїться.

Природа цьогоріч порадувала нас рясним урожаєм городини та садовини, тож кипить робота у господинь: компоти, салати, кетчупи, соки, гриби… Готуються до навчального сезону і батьки студентів, катають банки з рибними та м’ясними заготовками, закривають м’ясо та тушонки. При цьому не завадить ще раз нагадати, що через вживання неякісно приготованих консервів може трапитися велика халепа: смертельне захворювання на ботулізм.

Стійка і небезпечна

- Ця небезпечна хвороба виникає у результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи, – пояснює лікар-епідеміолог Чернігівського міжрайонного управління головного управління Держсанепідслужби України Петро Войло.

Збудник хвороби утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Вони витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, а гинуть при температурі вище 120 градусів за Цельсієм тільки через 30 хвилин.

Небезпечні бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль грають консервовані в домашніх умовах гриби.

Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення в зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами.

«Сітка» перед очима – сигнал про небезпеку

Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до двох – п’яти діб. Відомо, чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби.

Як правило, починається хвороба з такого: хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується близько доби. У подальшому починається погіршення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість при читанні, що пов’язані з паралічем очних м’язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, відчувають біль під час ковтання, подразнення в горлі. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну.

У важких випадках, при враженні дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. Порушення дихання через потрапляння вмісту шлунку до легень також призводить до пневмонії. Може розвинутися і зараження крові.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"