«Не дай, Боже, нікому жити під час отаких реформ»

У Любечі продовжують боротися за паліативне відділення лікарні, яке незаконно, як вони стверджують, переведене до Ріпкинської центральної районної лікарні наприкінці січня. Люди дали чиновникам 10 днів на відновлення роботи медичного закладу. В разі невиконання своїх вимог, мовляв,  перекриють міжнародну автотрасу, яка проходить через Ріпки. Ультиматум поставлений і голові громади Сергію Пінчуку: якщо не поверне відділення, планують висловити йому недовіру.

15 лютого любечани протестували під стінами Ріпкинської райдержадміністрації, вимагаючи повернути їм паліативне відділення. В цей час ініціативна група разом з головою Любецької ОТГ шукали компромісу з районним керівництвом та головним лікарем Ріпкинської ЦРЛ. На жаль, переговори не мали результату, винного так і не знайшли, а розрахунків стосовно коштів, необхідних для утримання відділення, жодна зі сторін не мала. І лише головний лікар впевнений, що все зроблено правильно, що його вини в цьому нема і повертати відділення назад у Любеч не буде.

 

Незаконне переведення

Паліативне відділення у Любечі належить до Ріпкинської центральної районної лікарні. Та  за статутом розташоване саме в Любечі. Відповідно до закону, щоб перевести його до Ріпок, потрібно прийняти зміни до статуту, чого зроблено не було.

«На сесії депутати районної ради не прийняли рішення про внесення змін до статуту, – розповідає голова Ріпкинської районної ради Роман Шупель. – Це питання розглядалося не одну годину. Виступав головний лікар Петро Моспанко і пояснював, навіщо він хоче забрати відділення до Ріпок. Майже всі депутати виступили проти, але в той же час ми розуміємо, що в такому вигляді, як воно є, утримувати відділення неможливо. Тому обговорювалися різні варіанти скорочення. На жаль, на сесії не був присутній голова Любецької ОТГ, котрого ми запрошували і він знав, що буде обговорюватися це питання. Адже, як на мене, в першу чергу він мав бути присутнім і відстоювати паліативне відділення. Відтак, не знаючи позиції Любецької громади, депутати вирішили відкласти це питання. А відносно дій головного лікаря, який без згоди депутатів самовільно перевів відділення до Ріпок, буде проведено службове розслідування».

Та хоча депутати і відклали питання, головний лікар Ріпкинської ЦРЛ Петро Моспанко вирішив, що чекати внесення змін до статуту не потрібно - він сам може вирішувати долю закладу. Відтак, без згоди на це депутатів перевів відділення до Ріпок.

«Відповідно до внутрішнього наказу стосовно перепрофілювання відділення я перевів відділення паліативної допомоги з Любеча до Ріпок, – пояснює головний лікар Ріпкинської РЦЛ Петро Моспанко. – Своєї вини не вбачаю і протизаконних дій не робив. Є внутрішній наказ, є економічна доцільність. Ми насамперед маємо думати про кількість населення і потужність лікарні. На жаль, утримувати таке відділення в Любечі економічно не вигідно і не обґрунтовано. До того ж, ніхто раніше не пропонував взяти відділення на баланс. Я приїздив до Любеча, розмовляв з головою - ніхто не протестував проти переведення».

Свою вину в закритті відділення голова Любецької ОТГ заперечує, ба, навіть навпаки – каже, що він був проти, але іншого виходу не було. Та ось тільки здається дуже дивним той факт, що поки відділення було в Любечі і його планували закривати, очільник громади дав свою мовчазну згоду на такий розвиток подій (люди виходили протестувати, але без Сергія Пінчука). А от коли люди не заспокоїлися і продовжили відстоювати свій медичний заклад, він став на їхній бік. Ось така виходить реальність розвитку самоврядування, демократії та проведення децентралізації на місцевому рівні…

 

У програші лише люди

Якщо паліативне відділення закриють, то у виграші буде тільки головний лікар районної лікарні Петро Моспанко. При проведенні автономізації й переході на госпрозрахунок у вигляді комунального підприємства він зможе скоротити свою витратну частину на величину фінансування відділення в Любечі без скорочення доходів від медичної субвенції, яку йому все одно надсилатиме місцева влада. Тільки тепер шляхом оплати договорів на медичне обслуговування населення.

Програють лише люди. Адже закриття паліативного відділення в Любечі призведе до того, що пенсіонери та соціально незабезпечені жителі залишаться без доступної медичної допомоги. Бо найближчий стаціонар розташований аж за 35 кілометрів, у Ріпках, а доїхати туди в переповненому автобусі не кожний вже з них зможе.

 

Чи був інший вихід?

Щоб уникнути такої ситуації, Любецька ОТГ мала ще до свого юридичного створення почати з головного: розробити програму соціально-економічного розвитку, в якій чітко прописати, як розвивати систему медичної допомоги для місцевих мешканців, де і в яких приміщеннях мають розташовуватися амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти, що потрібно реконструювати. Цей документ мав стати основою для проведення всіх подальших переговорів із владою всіх рівнів, а також з будь-якими інвесторами та партнерами.

«Ця громада від району відділилася, тепер у них свій бюджет і свій керівник, – продовжує голова районної ради. – Люди стали заручниками ситуації, але ж сталося те, що сталося. Не дай, Боже, нікому жити під час отаких реформ…Теоретично вони повинні були бути до цього готовими, мали в першу чергу розробити план соціального розвитку. І продумати, прорахувати, як утримувати відділення. Можливо, треба було і часткове скорочення кількості працівників. Та цього не зроблено. Від мене ж зараз вимагають повернути відділення в Любеч, але це не в моїй компетенції. Шукати вихід із ситуації потрібно було, поки відділення розташовувалося там. Думати, прораховувати, говорити. А не вимагати зараз від когось того, що мали робити самі. Адже фінансист громади не може сказати, чи вистачить їм медичної субвенції в 2,5 мільйона гривень на рік на утримання паліативного відділення, чи ні.  Чому ж в громаді не зробили таких розрахунків? Адже в першу чергу зацікавлений в них Любеч. Саме їхній фінансист і мав би першим провести ці розрахунки, а не знизувати плечима і чекати, що їм хтось це прорахує. Звичайно, 2,5 мільйона гривень – сума чимала. Та чи знають люди, що за одне лишень опалення за січень потрібно заплатити 270 тисяч гривень? До того ж, потрібно  відразу вирішити й питання власності приміщень, де розташовуватиметься вся система первинної медичної допомоги на її території. І, насамперед, - з приміщенням колишньої міськлікарні. Крім того, саме громада мала розібратися з фінансуванням зі свого бюджету спеціалізованої медичної допомоги для своїх жителів».

Проте голова Любецької ОТГ іншої думки. Він впевнений, що грошей їм вистачить, аби тільки відділення повернули.

«Наша громада економічно спроможна і все правильно прорахувала, – заперечує голова Сергій Пінчук. – У нас є медична субвенція, яку ми перерахували до Ріпкинської ЦРЛ, за рахунок місцевого бюджету готові утримувати приміщення. Віддайте нам паліативне відділення».

 

Недовіра владі…

23 січня в Любечі відбувся схід селища, на якому люди склали протокол-доручення голові Любецької ОТГ Сергію Пінчуку відновити роботу паліативного відділення до 30 січня цього року. В іншому разі жителі вимагали від депутатів громади скликати позачергову сесію, на якій оголосити недовіру голові. Люди також хотіли на цій сесії заслухати доповідь фінансиста громади і дізнатися, куди йдуть кошти. Під цим протоколом підписалося понад 70 жителів Любеча. Та усі строки давно сплили, цей документ проігнорований і головою, і депутатами Любецької ОТГ. Де ж вихід? І справді, не дай, Боже, нікому жити під час отаких реформ…

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"