Не давайте копу радара, стане брати коп той хабарі

Міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що вже з цього понеділка розпочалося встановлення радарів на патрульні поліцейські автомобілі. І пообіцяв, що в п’ятницю, 27 липня, буде прийнято постанову Кабміну, яка узаконить поліцейський контроль швидкості авто.

Останніми днями-тижнями на шляхах сталося багато жахливих аварій. З численними жертвами. І тому таке рішення може здатися логічним.
Якби не одне «але». Даішник з радаром був найбільш яскравим, усім помітним символом корупції правоохоронних органів. Прилад для визначення швидкості був знаряддям вимагати хабарі. Спрут хабарництва оплів усю систему ДАІ, хабарі від інспекторів через маленьке, потім більше, ще більше начальство передавалися на саму гору. Це було загальновизнано і стало однією з головних причин ліквідації автоінспекції.
До нинішніх патрульних накопичується все більше претензій. Та такого масового хабарництва, як було, нині немає.
Та, смію запевнити, тільки дайте копам радари — буде! Люди слабкі і до грошей ласі. Радар — це пряма провокація. Як відчинений сейф з грошима. Не можна цього робити. Бо аварій не зменшиться. А корупція розквітне буйно.
Альтернатива відома. Автоматична система фіксації порушень. Перевищив швидкість. Прилад клацнув. Отримуй по пошті фотку.і протокол. Плати штраф.
Але уже добрих півдесятка років можновладці не спромоглися прийняти законодавство, щоб той автоматичний знімок був доказом. Виявляється, радари-провокатори у руки поліцейських можна вручити за тиждень. А запровадити систему, яка апріорі не може брати хабарі та бути упередженою,

— не можна взагалі.
Міністр сказав, що навіть гроші на закупку автоматичних реєстраторів уже є. Але якщо тільки радари з’являться в поліцейських руках, вони їх уже не випустять. Відчують легкі гроші. Поб’ють ті автоматичні камери на раз. Або якось хитріше попсують.
А на шляхах, звичайно, жах. І потрібно наводити порядок. Без радарів.

 

Джерело: Gorod.cn.ua

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"