Найулюбленіша ягода – соковитий кавун!


 

Для всієї родини Клименчуків із села Стара Талалаївка (Талалаївська ТГ) кавун – найсмачніша і найулюбленіша ягода. Та навіть у мирний час, коли кавуни і на базарі, і попід дворами міняли на картоплю і продавали за доступною ціною, вчителька початкових класів місцевої школи, а нині вихователь сільського дитсадка Валентина Іванівна віддавала перевагу тим, які сама вирощувала на власному городі. Ось і нинішнього, примхливого літа вона виростила чудовий урожай. Найбільша ягідка, яку вже дружно з’їли, важила 12 кілограмів! Оце так ягідка!

Валентина Клименчук із кавунами з власного городу

 

– Я нікого не переконую, просто впевнена, що і в нашій зоні, яка нібито несприятлива для вирощування кавунів, їх можна успішно вирощувати, – розповідає господиня. У часи мого дитинства майже у кожному селі був колгоспний баштан. І росли там і кавуни, і дині. Уміли ж наші бабусі вирощувати. То чому б і нам не робити це?

На відміну від предків, які збирали на посів насіння із дуже стиглих та найбільших кавунів, Валентина Іванівна купує елітне насіння вже перевірених нею сортів: цукровий продюсер, кримсонмакс, кримсонцвіт, чарльстон (білі довгі), грей. Розказує, що кожен сорт по своєму смачний. І, якщо котрийсь із сортів і не вродить так, як би хотілося, то інший буде врожайніший. Словом, без врожаю кавунів Клименчуки ще жодної осені не були. І так з року в рік.

Частинка врожаю

 

Чи ж має господиня якісь особливі секрети вирощування цієї соковитої ягоди?

– Секретів ніяких, – говорить, – найперше – бажання. Крім хорошого насіння треба ще не пошкодувати і місця на городі. Кавуни люблять простір. Отож сію з розрахунком, що огудина розстелиться. Щоб не було кавунам «тісно». Насіння кавуна любить прогрітий ґрунт. Цієї весни, наприклад, сіяла кавуни 3 і 12-го травня. Спеціально не в один день, бо, як кажуть, день на день не приходиться. Обов’язково підживлюю сходи курячим послідом. Для цього попередньо у якійсь ємності замочую послід. Потім приблизно літр цього настою розбавляю у відрі води. Перед підживленням кавуни треба добре полити звичайною водою. Підживу лити треба під корінчик, але акуратно, так, щоб розчин не потрапляв на листочки. Таку процедуру роблю кілька разів, залежно від погоди і від того, як кавуни ідуть в ріст. Словом, це треба відчути. Не можна і переборщити з підживою, бо може бути зворотний ефект. Якщо робиш все правильно, то і бадилля та листя у кавунів іде в ріст, і самі плоди інтенсивно набираються сили. Звичайно, найбільше задоволення – процес збирання кавунів. Зберігаємо їх плоди у сухому темному місці. І їмо щодня. Це дуже смачно і корисно.

У Старій Талалаївці 28 серпня, в день Успіння Пресвятої Богородиці, відзначають храмове свято. Звичайно, що цього воєнного літа, не до храмування. А раніше було, як розповідає Валентина Іванівна, всім гостям до храмового (так називають гостинець, який дають гостям додому, здебільшого пироги), давали ще й по кавуну. Звичайно ж, що і за столом їли цю ягоду досхочу.

Дуже любить ласувати кавунами і єдина улюблена бабусина внучка – шестикласниця Настуня. Живе вона з батьками в Талалаївці. Бабуся сфотографувала для неї перший кавун, який розрізала, а він аж іскриться ніби! Значить, треба терміново їхати на кавуни! Добре, що це не далеко.

Кавуни на продаж господиня не вирощувала. А от вона, чоловік, син, невістка, внучка протягом всього сезону мають смачну соковиту ягоду, ще і родичам та друзям смакоти перепадає. Кажуть, що у неї до цієї справи рука легка… Може і так, але, перш за все, що б ти не робив, треба докласти зусиль. Бо коли просто кинеш у землю зернятко і чекатимеш, нічого з того не вийде.

 

Олександра ГОСТРА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"