На яку державну підтримку можуть розраховувати аграрії?

У 2018 році на підтримку розвитку аграрного сектору у державному бюджеті заклали понад 6 мільярдів гривень. Ці кошти будуть розподілені між декількома напрямками. Про те, на яку підтримку від держави можуть розраховувати аграрії і сільгоспвиробники Чернігівщини і як нею скористатися, йшлося минулого тижня в департаменті агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

Аграрний сектор Чернігівщини формує значну частину валового внутрішнього продукту та майже 62% загальнообласного експорту. В ньому функціонує 1101 сільгосппідприємство, 627 з яких – фермерські господарства. В аграрному промисловому комплексі працюють понад 23 тисячі осіб. Обсяги податкових надходжень від галузі складають п’яту частину від загальних.

«2018 рік має стати ключовим для створення нових фермерських господарств, сільськогосподарських підприємств та обслуговуючих кооперативів, – зазначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремет. – Адже держава передбачила значне фінансування для того, щоб простимулювати аграрно-промисловий комплекс. Зокрема у поточному році для сільськогосподарської галузі України закладено в бюджеті понад 6 мільярдів гривень».

 

На розвиток тваринництва – 4 мільярди

Порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті для підтримки галузі тваринництва, визначає чотири напрямки. Перший – здешевлення кредитів (стосується тваринництва, птахівництва) та часткова компенсація їх відсотків. Другий – компенсація кредитів, залучених для будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, підприємств з вирощування птиці, доїльних залів, цехів з переробки та зберігання сільськогосподарської продукції. Третій – спеціальні дотації за утримання корів, за молодняк. Четвертий – часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин та вартості будівництва.

«Це компенсації за будівництво тваринницьких приміщень і компенсації на утримання корів, – пояснює Віктор Шеремет. – Особливу увагу треба звернути на грошову компенсацію за утримання молодняка ВРХ для приватних домогосподарств. Це 25тисяч  гривень за голову. І якщо раніше мова йшла про телят, народжених в 2018 році, то тепер на компенсацію мають право і власники телят, які народжені в 2017 році, але яким немає ще року. Також передбачена компенсація за придбання племінних тварин – 50% від вартості на корови нетелі, але не більше 24 тисяч за голову. На свиней – не більше 5 тисяч, на вівці – 4 тисячі за голову».

 

На розвиток фермерських господарств – мільярд

Значна частина потенціалу українського аграрного сектору реалізується через малих та середніх сільгосптоваровиробників, зокрема фермерські господарства та кооперативи. Для стимулювання створення нових фермерських господарств та посилення їх конкурентоспроможності урядом передбачено 1 мільярд гривень в рамках нової бюджетної програми «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств». Так, нова програма включає виплати дотацій, здешевлення агротехніки та кредитів, компенсацію вартості закупленого вітчизняного насіння.

«Майбутнє за сімейними молочними фермами та кооперативами, – наголошує заступник міністра. – Адже така форма господарства дозволить не лише претендувати на державну підтримку, а й спокійно виконувати всі нові вимоги законодавства щодо якості молочних продуктів. Молоко з домашніх господарств може бути класу «екстра» та навіть «органік», але досягнути цього не вдасться, якщо не організувати правильну систему доїння, яка виправдає себе лише в кооперативі. Уряд компенсуватиме 70% вартості придбаного обладнання для кооперативів. На один кооператив передбачено  понад 3 мільйони гривень».

Передбачена компенсація і для насінного матеріалу, але тільки вітчизняного. За купівлю іноземного насіння гроші не компенсуватимуть.

«Для фермерів передбачено компенсацію вартості насінного матеріалу до 80%, але за умови, що це насіння вітчизняної селекції, – зазначає Віктор Шеремет. – Сьогодні більшість фермерів закуповують іноземне насіння. І хоча в нашій вітчизняній селекції є досить непогані гібриди, але їхні виробники просто не витримують конкуренцію з іноземними насіннєвиробниками. Оскільки невелике фермерське господарство не завжди може конкурувати із великою іноземною компанією. Тому виникла пропозиція підтримати фермера, а той в свою чергу підтримає вітчизняного виробника насіння».

 

Садівництво також компенсують

Окрема тема –підтримка садівництва та ягідництва, в тому числі на рівні малих господарств. На розвиток садівництва і виноградарства уряд передбачив 300 мільйонів гривень. Щоб отримати 80% компенсації покупки саджанців, потрібно подати заяву в Мінагрополітики і перевірити на сайті міністерства включення заяви до реєстру. Потім подати документи в районну комісію: документ про право на володіння землею, проектну документацію та сертифікат на саджанці, банківські реквізити і довідку про відсутність податкового боргу, розписку про цільове використання грошей, документи про виконання робіт, витрати і заяву на компенсацію. Компенсація повинна надійти на банківський рахунок після відповідного розпорядження. Та, знову ж таки, саджанці мають бути лише українського виробника.

 

Оплата техніки – лише через державний банк

На компенсацію покупки сільськогосподарської  техніки вітчизняного виробника передбачено 1 мільярд гривень. Передбачається, що часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва надається фермерським господарствам на безповоротній основі у розмірі 40% від її вартості. Тільки от для отримання компенсації сільгоспвиробник повинен буде відкрити рахунок лише в державному банку. Та це не остання умова – техніку можна взяти не будь-яку. Щоб отримати компенсацію, потрібно вибрати техніку лише зі списку, опублікованому на сайті Мінагрополітики.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"