На всеукраїнський театральний фестиваль у Прилуках міський бюджет не виділив жодної копійки

Два місяці працівники бюджетної сфери Прилук не отримують зарплату. 15 мільйонів 41 тисяча гривень – таку заборгованість перед бюджетниками місто мало 23 жовтня: це не виплачена зарплата за другу половину серпня, вересень та аванс за жовтень. Прилуки вже згадуються у повідомленнях українських інтернет-новин як одне з найбільш проблемних міст щодо виплати бюджетних зарплат. Втім, борги з зарплати – це лише частина загальної суми боргу, бо є ще заборгованість по фондах та за енергоносії. Грошей у міській казні катастрофічно не вистачає, та саме в цей час – 24 жовтня – у місті відкривається чотириденний всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «На крилах Мельпомени». І перше, що цікавить у такій ситуації – де взяли гроші на його проведення? Це запитання ми поставили директору міського будинку культури Тетяні Лук’яниці, одній з організаторів фестивалю. Вона повідомила:

- З міського бюджету на фестиваль не виділялися кошти узагалі. Не має цей захід і якогось одного конкретного спонсора. Фінансово допомагали різні громадяни – жителі Прилук, працівники галузі культури. Багато чого робилося, як кажуть, на голому ентузіазмі. Та ми переконані, що фестиваль пройде на належному рівні. Будуть у нас і нагородження, і дипломи, й Гран-прі. Поки що не хотілося б детально про них говорити, аби не розкривати всіх сюрпризів, які очікують на учасників та гостей театрального форуму. Запрошую глядачів відвідати фестивальні заходи і побачити все на власні очі. До речі, на всі фестивальні вистави та урочистості вхід вільний.

- Тетяно Іванівно, фестиваль «На крилах Мельпомени» пройде в Прилуках уперше, та його вже зараз часто порівнюють з «Театральною осінню» - теж всеукраїнським фестивалем, який започаткувала та кілька років проводила у Прилуках попередня міська влада та який у 2007-му пройшов у місті востаннє. Наскільки обгрунтоване таке порівняння?

- Певною мірою воно має сенс. Ми відроджуємо в місті осінній театральний фестиваль. Але іншою буде не тільки його назва, дещо зміняться й фестивальні номінації. Журі визначатиме як кращу виставу, так і кращих виконавців чоловічої та жіночої ролей, кращу режисерську роботу. Також передбачено кілька додаткових номінацій.

- А що скажете про склад журі та учасників фестивалю «На крилах Мельпомени»?

- Ми запросили до Прилук відомих в українській культурі людей, серед яких є народні артисти, представники телебачення (зокрема, Нового каналу), знані й відомі в Україні особистості. Сподіваємося, що всі, на кого очікуємо, приїдуть та оцінюватимуть акторську майстерність десяти театрів, які подали заявки на участь у прилуцькому всеукраїнському фестивалі. Це колективи з Вінниці, Конотопа, Дніпропетровська,Чернігова, три театри з Полтави та два – з Прилук: «Рампа» і «Пародокс», які працюють при міському будинку культури.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"