На восьмому десятку – в «море»!

Впродовж усього трудового шляху чернігівець Анатолій Палій заробляв на хліб, виготовляючи високотехнологічне радіоелектричне обладнання, частину ж зароблених грошей вкладав у мрію власної юності – яхту. Перший свій човен він збудував після закінчення інституту, а під вітрило став лише у 35. Нині у свої 78 Анатолій Юхимович нарівні з молоддю виходить «в море» та добудовує сучасний катамаран, аналогів якому немає в області.

Він все життя виготовляв, як тоді було заведено говорити, «нестандартне» електричне обладнання на одному з гігантів промисловості – Чернігівському радіоприладному заводі. Як відомо, підприємство працювало для космічних потреб і на оборонний та ракетно-космічний комплекс колишнього СРСР. Але, захопившись у зовсім юному віці вітрильним спортом, Анатолій Палій, як сам каже, «захворів» ним навіки. Впродовж багатьох років, маючи вільну хвилину, намагався присвятити її власній мрії – будівництву яхти.

Сидячи на диванчику в кімнатці чернігівського яхт-клубу, Анатолій Юхимович не без гордості демонструє членський квиток учасника флоту.

«Колись Чернігів мав непересічну славу у вітрильному спорті, – пригадує сивочолий чернігівець. – Звідси багато молоді брали на флот. Була навіть своя морська школа – розташовувалась вона в колишньому будинку Лизогубів».

Підготовку тут пройшов і Анатолій Палій. Щоправда, аби потрапити туди, йому довелося піти на хитрість.

«На курси приймали юнаків віком від 15-ти років. Мені тоді було 13, тож аби потрапити на заняття, довелося трохи злукавити, – усміхається Анатолій Юхимович. – Я хлопцем рослим був, тому ніхто навіть не поставив під сумнів мій вік».

По закінченню школи було навчання в технікумі, далі – Київський політехнічний інститут. А коли повернувся в Чернігів на роботу, то знову захопився вітрильним спортом.

«Це, як вірус, якщо підхопив – не вилікуєшся», – жартує Анатолій Юхимович.

На будівництво своєї першої яхти він витратив три роки.

«У 1972 році я спустив свій човен на воду, у 1974-му - поставив яхту на вітрила», – пригадує ентузіаст.

Вітрильний спорт став для чернігівця сенсом всього життя. Він навіть на рідному заводі секцію організував. Бувало, що науковці спускали на воду яли (легкі вітрильні човни, швертботи).

Нині ж 78-річний «моряк» добудовує унікальний катамаран. Своєму дітищу Анатолій Палій присвятив 10 років.

«Катамаран шість метрів завдовжки та 2,4 метра в ширину, – розповідає чернігівець. – Його конструкція – композитна. За всіма показниками це сучасна яхта. Вона зроблена на болвані, – продовжує Анатолій Юхимович. – Спочатку я виклеював корпус. Підводна частина судна зроблена із скловолокна та епоксидної смоли. Це потужне і легке судно, яке не боїться ударів».

Катамаран Анатолія Палія вже спускали на воду, щоправда, йти в плавання на ньому ще зарано.

«Залишилося допрацювати деякі металеві частини та поставити мачту – і можна йти в плавання, – пояснює конструктор. – На моїй яхті буде 10-метрова мачта, тож можна сміливо навіть в море виходити».

Остаточно 78-річний спортсмен доопрацює свій унікальний катамаран вже весною цього року. А далі – сплав по Десні до Київського водосховища. Незважаючи на досить поважний вік, чернігівський моряк може дати фору ще багатьом молодим.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора та Владислава КИРИЧЕНКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"