На Прилуччину кличуть лікарів та чекають допомоги від сільгоспінвесторів

За 100 днів голові Прилуцької райдержадміністрації Олегу Власенку вдалося здійснити ремонт доріг в напрямках Ічні та Яблунівки. У вкрай поганому стані залишаються дороги до сіл Сергіївка та Ряшки – за словами голови РДА, це – найскладніший в районі об’єкт, що потребує капітального ремонту. Загалом же для того, щоб повністю зробити дороги на Прилуччині, треба більше 50 мільйонів гривень. Таких грошей в районному бюджеті немає, однак Олег Власенко обіцяє продовжити роботи з ремонту доріг вже навесні, сподіваючись на підтримку держави та залучаючи кошти сільгоспінвесторів, які працюють на Прилуччині. Про це Олег Власенко повідомив під час прес-конференції з нагоди 100 днів його роботи головою Прилуцької РДА – ця дата припала на 4 жовтня.

 

Медицині без реформ не обійтися

З великими потугами, але поки що вдалося зберегти в районі систему медичних та освітніх закладів. Проблема в тому, що з 31-ї школи, що діють на Прилуччині, 19 – малокомплектні. Як наслідок – затримка зарплати вчителям (зараз термін заборгованості сягає місяця). Разом з тим, до цьогорічного Дня вчителя усі школи району отримали доступ до Інтернету, триває їх оснащення комп’ютерною технікою – за кошт райдержадміністрації та тютюнової компанії «В.А.Т.-Прилуки».

Медицині ж Прилуччини, на думку Олега Власенка, без реформування не обійтися. Головним чином воно буде спрямованe на створення умов та додаткові стимули для медичних кадрів. Лікарі у районі зараз у великому дефіциті. Їх не вистачає у кількох дільничних лікарнях, а в яблунівській дільничній лікарні лікаря немає вже п’ять років. На нещодавній сесії районної ради депутати ухвалили програму, яка в числі іншого передбачає купівлю житла для лікарів – у районі сподіваються, що цей чинник привабить на Прилуччину молодих спеціалістів медичної галузі.

 

В селах буде робота

З відкриттям нового елеватора у селі Мала Дівиця, який днями планує здати в експлуатацію ТОВ «Наташа-Агро», з’явиться понад 70 робочих місць. Ще близько 30-ти людей працюватимуть на м’ясопереробному міні-заводі, який зараз будує у Лісових Сорочинцях ТОВ «Прилуцький хлібодар». За словами голови Прилуцької РДА, наразі розглядаються ще принаймні два проекти будівництва у районі підприємств переробки, які б забезпечували Прилуччину продукцією, а її жителів – робочими місцями. Важлива й стабільність у функціонуванні Линовицького цукрового заводу, який дає роботу 300 людям. Щоправда, цьогорічний врожай цукрового буряку через погодні умови був дещо нижчим, ніж очікували, та в районі вже починають думати про наступний: для посіву культури вже підготували 2,5 гектари землі.

 

Всі мають платити порівну

Зараз Прилуцька райдержадміністрація підбирає нового керівника комунального підприємства. «Ми готові працювати з будь-якою порядною людиною, яка може зробити підприємство хоча б не збитковим», - наголосив Олег Власенко, зазначаючи, що отримані кілька років тому у якості гранту міжнародного проекту TACIS дороговартісна комунальна техніка та контейнери для сміття не вплинули на покращення показника рентабельності підприємства, який зараз становить 60%.

Однією з головних комунальних проблем району вже кілька років поспіль залишається ремонт дахів житлових багатоповерхівок у селищі Ладан. Позиція голови райдержадміністрації така, щоб виконувати ці роботи у співфінансуванні трьома рівними частками: з районного й селищного бюджетів та жителями будинків. «Якщо людина кладе свою копійку – то вона вболіває за якість роботи», - переконаний Олег Власенко.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"