На Городнянщині вирощують вічнозелену екзотику


 

У Корюківській ОТГ є одне невелике, але дуже красиве бюджетонаповнювальне підприємство – Центр декоративного рослинництва та садівництва «Ріко». Тут на площі в один гектар вирощують понад 60 видів різноманітних рослин. Серед них є як звичні для нас туї, барбарис, сосна, так і екзотика, як-от модрина європейська і кедр.

 

Центр декоративного рослинництва «Ріко» було засноване у 2008 році подружжям Ігорем та Наталією Романенками. Вони придбали ділянку землі біля старого аеродрому і почали закладати маточник.

«Для започаткування цієї справи було потрачено чимало сил і коштів, – розповідає секретар Городнянської ОТГ, колишня працівниця центру «Ріко» Світлана Вільська. – Перші маточні екземпляри рослин закуповували в різних розсадниках України, привозили сюди і висаджували. Вирощували їх, потім самі розсаджували, прищеплювали. Це великий об’єм копіткої роботи. Адже це не просто – посадив в землю і чекаєш, поки вони виростуть. Рослини потрібно поливати, удобрювати, обприскувати, а деякі види ще й підстригати і надавати їм форму».

 

Від сосни до модрини

У «Ріко» вирощують і продають понад 60 видів дерев і кущів, у тому числі екзотичних: тую звичайну, сосну, абрикос, яблуню, вербу хвилясту, барбарис, кедр, самшит, модрину європейську.

«Є у нас такі рідкісні дерева, як модрина європейська, – розповідає пані Світлана. – Це дерево, яке не гниє у воді. До речі, саме на ній будували мости у Санкт-Петербурзі. Також є декілька екземплярів модрини плакучої – це теж унікальна рослина. Тут вирощують і оригінальні рослини, наприклад, соснові бонсаї. До звичайної сосни прищепили сосну кедрову сибірську – і вийшло дерево бонсай. Звичайно, його треба підстригати, щоб надати гарної кулястої форми. Я думаю, вже мабуть років через сто хтось із наших правнуків спробує кедрові горішки з неї».

Сосна-бонсай

Рослини продають за доступними цінами в основному в Чернігів та Київ. До того ж підприємство постійно безкоштовно виділяє саджанці для озеленення громади і активно бере участь у соціальному житті регіону.

«Всі ці рослини вирощуються і продаються, – говорить Світлана Вільська. – Цінова політика для Городні може трохи і завелика, але для Києва і Чернігова – низька. У чернігівських магазинах ціни вдвічі вищі, ніж тут. Наприклад, велику тую в нас можна купити за 600 гривень, в Чернігові – більше 1000. Всі рослини тут – в різних вікових і ростових категоріях. Можна купити маленьку, велику, середню або саджанець. Покупці приїжджають здебільшого навесні та восени і вибирають те, що потрібно саме їм. Зараз найкращий час для посадки. Найбільший попит мають ялівець звичайний, туя конусоподібна, туя Смарагд, самшит та блакитна ялина».

Зелений рай

 

Не рослинами єдиними

Поряд з територією садового центру є приміщення колишнього аеродрому, яке підприємець взяв в оренду – хоче зробити тут садибу та розвивати екотуризм. Звичайно, ще багато роботи з благоустрою території навколо, з приведенням до ладу самого приміщення, але воно того варте. Адже тут чудова природа, є навіть два великі озера.

Тут буде садиба для туристів

Голова Городнянської ОТГ Андрій Богдан впевнений, що в найближчі роки тут все ж таки будуть туристи.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"