На Городнянщині обговорили перспективи об'єднання
 

19 квітня голова обласної ради Ігор Вдовенко побував на Городнянщині, де на запрошення ініціативної групи зустрівся з представниками громади сіл Вихвостова, Івашківки та Куликівки.

Центральною темою розмови стало обговорення можливості створення ОТГ у межах зазначених населених пунктів. Відповідно до Перспективного плану формування територій громад Чернігівської області,нова редакція якого була затверджена рішенням дванадцятої сесії обласної ради 28 березня 2018 року, на території Городнянського району мають утворитися 2 громади: Городнянська міська та Тупичівська сільська. Згідно з цим документом до складу останньої повинні увійти також Вихвостівська, Івашківська та Куликівська сільські ради. Однак мешканці цих сіл мають дещо інші думки щодо свого майбутнього. За словами Вихвостівського сільського голови Олександра Акуленка, після того, як стало відомо,що очолювана ним громада увійде до складу Тупичівської ОТГ, одразу були направлені листи до сусідніх Івашківської та Куликівської сільських рад із пропозицією створити власну альтернативну об’єднану територіальну громаду. Після проведення громадських обговорень та опитувань пропозиція щодо утворення громади у складі згаданих вище сіл із центром у Вихвостові була підтримана більшістю місцевих жителів. Після цього на сесіях сільських рад були прийняті відповідні рішення, а також створена спільна робоча група. За підсумками двох її засідань була озвучена пропозиція долучитися до об’єднання і громаді села Макишина, яка спочатку знайшла підтримку серед його жителів. Проте врешті-решт макишинці утрималися від такого кроку. Серед можливих варіантів розглядалося також приєднання Вихвостова, Івашківки та Куликівки до Городнянської ОТГ. Від імені цих громад було навіть направлено лист з обґрунтуванням цієї ініціативи до очільника міської ради. Проте схвалення ця ідея не отримала.

Ключовим економічним фактором на користь об’єднання Івашківки, Куликівки та Вихвостова є існування на території останнього сільськогосподарського товариства ТОВ «Віра», очолюваного знаною та авторитетною в краї людиною Миколою Кондренком. На цьому потужному підприємстві працює більше 400 осіб не лише із самого Вихвостова, а й з навколишніх сіл, де товариство також орендує землі. У разі утворення ОТГ у складі згаданих трьох населених пунктів податки, які сплачує СТОВ «Віра», акумулюватимуться в бюджеті новоствореної громади, що сприятиме її соціально-економічному розвитку.

У своїх виступах голова Івашківської сільради Сергій Седнівець та Куликівський сільський голова Віктор Карандій окреслили фінансову та демографічну ситуацію в очолюваних ними громадах, розповіли про існуючу інфраструктуру. Свою думку щодо створення об’єднаної територіальної громади висловили і самі жителі сіл.

Ігор Вдовенко, підсумовуючи палку та емоційну дискусію, зауважив:

-  На сьогодні децентралізація відбувається за чітким, законодавчо визначеним алгоритмом, відповідно до якого обласна рада вносить зміни до перспективного плану формування територій громад Чернігівщини тільки після затвердження висновку ОДА щодо відповідності Конституції та законам України рішення про створення ОТГ. Цьому передує ґрунтовний аналіз фінансових, соціально –економічних показників. Тобто оцінки спроможності потенційної громади забезпечити належний рівень надання послуг у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соцзахисту, житлово-комунального господарства тощо.

За словами керівника, Перспективний план не є панацеєю і може корегуватися. Свідченням цього є те, що низкою рішень, затверджених на пленарних засіданнях сесії обласної ради сьомого скликання, вже вносились певні зміни у процес формування ОТГ на теренах Чернігівщини. Єдине, що залишається незмінним, – громади мають бути фінансово спроможними, повністю охопити територію області, без жодних «білих» плям.

- Процес децентралізації не є безпроблемним. Він сповнений викликів і труднощів, адже попри досвід наших сусідів, який ми намагаємось адаптувати під наші реалії, немає універсального секрету успіху. Нам треба самотужки пройти цей непростий, проте необхідний шлях реформування, - зазначив Ігор Вдовенко.

Саме тому, голова обласної ради закликав присутніх на зустрічі активістів виважено підійти до питання створення громади, детально прорахувавши всі «за» та «проти». І за підсумками обґрунтованого, підтвердженого конкретними цифрами і розрахунками, аналізу вирішувати: чи створювати власну громаду у складі трьох сіл, чи домовлятись про приєднання до Городнянської ОТГ.

Після зістрічі з громадянами Ігор Вдовенко ознайомився із роботою ясел-садка Вихвостівської сільської ради, відвідав народний музейповісті Михайла Коцюбинського «FataMorgana», місцеву Покровську церкву та оглянув виробничі потужноіст СТОВ «Віра».


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю

виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Джерело: chor.gov.ua

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"