На Чернігівщині виявлено перевищення рівнів хімічних речовин в воді централізованого водопостачання

Фахівцями Держсанепідслужби області проводиться державний соціально-гігієнічний моніторинг стану об`єктів навколишнього середовища за показниками якості: води питної централізованого та децентралізованого водопостачання; води відкритих водойм, атмосферного повітря, ґрунту, фізичних факторів довкілля, а також моніторинг якості харчових продуктів та продовольчої сировини.

Про це повідомляє прес-служба держсанепідслужби області.

Результати проведених лабораторних досліджень за січень-березень місяці поточного року свідчать, що стан забруднення навколишнього середовища залишається стабільним.

Питна вода централізованого та децентралізованого водопостачання. Серед досліджених проб води джерел централізованого водопостачання не відповідали вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною» 3,8 % за санітарно-хімічними та 0,8 % за мікробіологічними показниками.

Згідно моніторингових спостережень виявлено перевищення рівнів хімічних речовин в воді централізованого водопостачання:

- заліза - вода окремих сільських водопроводів Бахмацького, Варвинського, Корюківського, Прилуцького, Ріпкинського, Талалаївського, Чернігівського районів; відомчих водопроводів Корюківського, Ріпкинського, Чернігівського районів, м. Чернігів та комунальних водопроводів - Прилуцького, Козелецького, Чернігівського районів;

- фторидів - комунальних водопроводів Прилуцького та Щорського районів;

- марганцю - сільських водопроводів Ріпкинського, Талалаївського, Чернігівського районів та відомчого водопроводу Ріпкинського району.

Виявлена наступна невідповідність рівня хімічних речовин, що обумовлюють фізіологічну повноцінність мінерального складу води: підвищений вміст кальцію в воді сільських водопроводів Варвинського, Ніжинського, Чернігівського районів; магнію - відомчого водопроводу Ніжинського району.

Знижений вміст хімічних речовин, що обумовлюють фізіологічну повноцінність мінерального складу води, визначено в воді водопроводів Городянського, Корюківського, Щорського районів, м. Прилуки та м. Ніжин (кальцій, магній) та окремих сільських водопроводів Ніжинського, Чернігівського районів (магній).

Вміст нітритів та нітратів у водопровідній воді знаходиться в межах нормативів.

Серед досліджених проб води джерел децентралізованого водопостачання не відповідали вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною» 32,0 % за санітарно-хімічними показниками та 18,8 % за мікробіологічними.

За результатами моніторингових спостережень рівень нітратів в джерелах децентралізованого водопостачання перевищував норматив в ряді населених пунктів Бахмацького, Борзнянського, Варвинського та Коропського.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"