На Чернігівщині успішно реалізуються новації Мінюсту у сфері реєстрації актів цивільного стану

В першому півріччі командою Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області успішно реалізовано новації Міністерства юстиції у сфері реєстрації актів цивільного стану, що забезпечують відкритість та доступність отримання відповідних послуг пересічними громадянами.

 Слід констатувати, що такі новації та сервіси користуються широким попитом серед громадян області, що підтверджує доцільність їх впровадження.

Так, за перше півріччя поточного року в Чернігівському міському відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, у відкритому у грудні минулого року, сучасному інноваційному офісі Міністерства юстиції України «Ореn Space», який надає можливість для громадян отримувати послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану за європейськими стандартами, з правовим обслуговуванням за принципом «єдиного вікна», скороченням часу на отримання послуг завдяки функціонуванню “електронної черги”, можливістю сплатити вартість послуг не виходячи з приміщення відділу за допомогою відповідних платіжних терміналів, відкрито, прозоро, якісно прийнято 5721 відвідувач.

Слід зазначити, що 1714 осіб скористалися у першому півріччі послугою щодо прийняття документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини та видачі свідоцтва про народження безпосередньо в закладах охорони здоров’я, де приймаються пологи, що складає 70,5% відсотків від загальної кількості зареєстрованих народжень по області.

Успішно реалізується на Чернігівщині й пілотний проект щодо державної реєстрації шлюбу у скорочені строки за обраним заявниками місцем. Зазначений пілотний проект впроваджений у містах: Чернігові (з 02.02.2017), Ніжині (з 15.06.2018), Корюківці (з 03.12.2018). Учасниками даного пілотного проекту є Чернігівський міський, Ніжинський міськрайонних та Корюківський районний відділи державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області.

Наразі, працівниками вказаних відділів в рамках даного пілотного проекту за перше півріччя поточного року проведено 264 державних реєстрацій шлюбу.

Неможливо не згадати про ще одну цікаву новацію в даній сфері – це можливість для щасливих батьків подавати серед інших також і документи працівникам відділів ДРАЦС, що необхідні для реєстрації місця проживання новонародженої дитини.  У звітному періоді всі 23 відділи в 22 населених пунктах Чернігівщини надавали відповідні послуги і в результаті було подано 787 таких заяв.

Тож кохайтеся, а про документи подбає Мін’юст !

 

Начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області О. М. Трейтяк

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"