На Чернігівщині платникам ПДВ відшкодовано майже 40 млн.грн.

З початку 2014 року платникам ПДВ Чернігівщини відшкодовано 43,9 млн. грн., з них  в автоматичному режимі 39,8 млн.грн.

Про це повідомив начальник Головного управління Міндоходів у Чернігівській області Андрій Лаврешов під час зустрічі з представниками бізнесових кіл регіону.

За його словами, у 2013 році 117 суб’єктами господарювання задекларовано до відшкодування з бюджету на рахунки платників у банку податок на додану вартість в розмірі 273,1 млн. грн. Відшкодовано – майже 274 млн. грн, в тому числі в автоматичному режимі  183,1 млн.грн.

 

Нагадаю, що Податковим кодексом з 1 січня 2011 року було запроваджено систему автоматичного відшкодування ПДВ. Пункт 19 статті 200 Податкового кодексу передбачає вимоги, яким має відповідати підприємство, аби мати право на автоматичне повернення ПДВ.

Серед них, зокрема, середня заробітна плата протягом року повинна не менше ніж у два з половиною рази перевищувати мінімальний встановлений законодавством рівень, тобто рівень заробітної плати з січня по червень 2014 року включно повинен складати не менше 3,045 тис.грн. Також обсяги експорту повинні становити не менше 40 % загального обсягу реалізації, сума розбіжностей між податковим кредитом та податковими зобов’язаннями контрагентів протягом трьох попередніх календарних місяців повинна бути не більше 10 % заявленої до відшкодування суми ПДВ та низка інших вимог.

Автоматичне відшкодування ПДВ - досить успішний сервіс для платників. Лише 26 днів від моменту подачі декларації до фактичного одержання коштів. Відбір платників для автоматичного відшкодування здійснює комп’ютерна База даних. Втручатися в цей процес податківці не можуть, тобто абсолютно виключається будь-який вплив людського фактора, - зазначив АндрійЛаврешов.

З 2014 року платники, що відповідають низці критеріїв, матимуть змогу отримати статус платника з позитивною податковою історією. Для таких підприємств процес відшкодування ПДВ стане швидшим і простішим – 5-денний термін для проведення камеральної перевірки замість 20-денного.

За словами посадовця, у 2013 році критеріям автоматичного відшкодування відповідали 9 суб’єктів господарювання. Їм відшкодовано понад 183 млн. грн.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"