На Чернігівщині переорієнтовуються з картоплярства на ягідництво


За 30 років площі садів та ягідників на Чернігівщині скоротилися в 35 разів. Тільки з 2014 року в області почалося зростання плодоягідних насаджень і зараз вони займають 3,7 тисячі гектарів , повідомляє EastFruit.

Це становить лише 0,7% від загальнодержавної цифри. З них майже 90% плодів та ягід вирощують не в сільськогосподарських підприємствах області, а в приватних господарствах.

Держава навіть частково компенсує фермерам вартість саджанців. Однак переорієнтація з традиційного для краю виробництва картоплі на сади та ягідники йде важко. Причин кілька – хоча б та, що картопля дає віддачу в той же рік, а яблуневий сад – тільки на третій-четвертий. Однак ягідники дають заробіток вже в наступному році.

“Ягідники – це швидке створення високооплачуваних робочих місць. А виробництво картоплі сьогодні – збиткове”, – переконаний директор фермерського господарства “Ніжінагроінвест” Андрій Білий. Більш того – на його переконання, українці даремно їдуть працювати на ягідні плантації до Польщі, адже в їхньому господарстві можна заробити навіть більше.

Однак переорієнтація навіть однієї-двох сімей в кожному селі з картоплі на ягоди або яблука/груші різко змінить і ринок фруктів і навколишню природу.

Наприклад “Ніжінагроінвест” спільно з Ніжинським аграрним інститутом заклали 2,5 гектара малини та майже гектар суниці садової – щоб і навчати студентів, і  по-хорошому провокувати їх на цей потрібний і вигідний для краю “фронт робіт”.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"