«Мрію» відновлюватимуть гуртом

Дитячий позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Мрія» в селі Курінь Бахмацького району – єдиний на весь район. Та відкриття наступного оздоровчого сезону - під великим питанням. Адже заклад довго не ремонтували, немає належних санітарних умов - туалетів, душу і навіть нормальної води. Більше того, якщо, не дай Бог, спалахне пожежа, пожежники не зможуть загасити її, бо поблизу - жодного джерела, звідки можна брати воду. Тому по допомогу керівництво району та села вирішило звернутися до сільгоспвиробників Бахмаччини.

На території села Курінь дві школи, одна з них – це ЗОШ І-ІІ ступенів, де під час навчального року вчаться дітки 1-4 класів, а під час літніх канікул у цей заклад з’їжджаються на оздоровлення та відпочинок дітки з усього району. І школа стає дитячим закладом оздоровлення та відпочинку «Мрія». Цей літній табір почав діяти ще у вісімдесятих роках минулого століття. На жаль, з тих пір жодного капітального ремонту не було. А деякі меблі, за словами директора, взагалі їм віддали вже в «поношеному» стані. Відтак упорядкування «Мрії» стало пріоритетним завданням для села і району.

 

Допомоги просять у всіх господарств району

На території Курінської сільради працюють і обробляють землю п’ять сільгосппідприємств та фермерських господарств. Керівники деяких з них час від часу допомагають закладу. Та цього замало. Тому районна адміністрація і місцева рада звернулися до всіх керівників сільгосппідприємств району з проханням надати спонсорську допомогу на ремонт закладу оздоровлення.

«Тут відпочивають діти з усього району, це ж не лише курінський заклад, – наголошує голова райдержадміністрації Тетяна Неділько. – А умови тут, м’яко кажучи, незадовільні. У районній адміністрації вже готовий проект реконструкції приміщення, який, щоправда, включає лише внутрішні роботи. Але особливої уваги потребує протипожежна безпека. Якщо біля цього приміщення не буде двох великих бочок води на відстані 50 метрів та пожежної сигналізації, то пожежники не дадуть дозволу на відкриття закладу в наступному році. Влітку в одній кімнаті тут мешкає до десяти дітей, які сплять на старих ліжках. Туалети на вулиці, а нормальної питної води взагалі немає. Плануємо виділити з районного бюджету 500-600 тисяч гривень, але цієї суми замало. Тому буде відкритий рахунок і кошти, які на нього надійдуть, підуть суто на відновлення і впорядкування цього приміщення».

 

Керівники ініціативу підтримують

Вже готова вся проектна документація, можна починати роботи. За попередніми підрахунками, на все потрібно 1 мільйон 820 тисяч гривень. Тож побачивши, в яких умовах доводиться відпочивати дітям, більше десяти керівників підприємств, які працюють на території району, погодилися допомогти коштами.

«Щоправда, поки що лише в усній формі, – розповідає голова Курінської сільської ради Леонід Вдовенко. – Роботи розпочнуться, щойно надійдуть кошти. Плануємо насамперед замінити вікна та стару електропроводку. Хоча б частково закупити нові меблі. Відремонтувати кімнати, де відпочивають діти. Також обов’язково збудувати теплі туалети і нові душові кабіни. Необхідно закупити ємності з відповідною сантехнікою, встановити протипожежну сигналізацію. А також частково замінити харчоблок в їдальні».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"