Мринська бібліотека – форпост інформаційно-культурного життя громади


За традицією об’єднані територіальні громади ділять за кількістю населених пунктів або мешканців, територією або рівнем доходів на одного жителя. Або за потенціалом: промисловим, економічним, інвестиційним чи сільськогосподарським. І серед всього розмаїття громад України, які вже об’єдналися або об’єднуються, не можна знайти двох однакових. Адже кожна громада унікальна, неповторна, має свою родзинку та історію.

Мринська сільська громада, у якій проживає менше п’яти тисяч мешканців, особливу увагу приділяє культурному відпочинку та просвіті громадян. 

Мринська бібліотека – це свого роду форпост інформаційно-культурного життя громади. Її працівники ведуть блог, випускають інформаційний бюлетень та роблять радіогазету. 

Новини, цікаві історичні факти, творчі роботи учасників літературного клубу, привітання, подяки, інформацію про сучасні проекти та ініціативи, досягнення та успіхи – про все це жителі Мринської громади дізнаються із щомісячного вісника. Назва якого збігається із назвою громади – «Мринська ГРОМАДА». Цей інформаційний неполітичний бюлетень видається бібліотекарями за підтримки селищної ради накладом 500 штук і поширюється безкоштовно. 

Також у громаді працює радіогазета. Місцеві ентузіасти зробили радіорубку, вивели на центральну площу гучномовець і у визначений час транслюють місцеві новини. Про все що відбувається, планується або відбулося. 

Активні жителі, працівники культури та бібліотеарі спільно із владою постійно ініціюють культурні розваги для дорослих та малечі. Для того щоб навчити дітей місцевих традицій святкування Новорічно-різдвяних свят сільська рада оголосила конкурс на кращу новорічну іграшку серед вихованців дитячих садочків та школярів. Автори п’яти кращих робіт отримають подарунки, а всіма виготовленими іграшками прикрасять головну ялинку у центральній садибі – Мрині. 

Для тих, хто мріє стати письменником або поетом, працює літературний клуб. Під час засідань якого автори можуть презентувати власні твори та почути думки слухачів. Обговорюють тут і сучасні літературні новинки. До речі найкращі, літературні твори жителів громади виходять друком.

Для малечі у громаді працює танцювальний клас, у якому вчаться хореографії майже сто дітей.

Щодо матеріального аспекту сфери культури, то він теж не залишається поза увагою місцевої влади. Зокрема, у 2017 році виготовлено проект «Реконструкція сільського будинку культури по вул.Центральна, 19 в с. Мрин» (854 тис.грн.) та відремонтовано дах, який до цього нещадно протікав. Для будинку культури у Хотіївці закупили музичну апаратуру на суму 30 тис грн., а для акторів сільського будинку культури у селі Плоске закуплено сценічні костюми на суму 56 тис. гривень. 

А для комфортного відпочинку жителів були облаштовані місця відпочинку у кожному селі громади.

Місцеві жителі кажуть, що їм не вистачає кафе та кав’ярень, бо на Новий рік вже заброньовані всі місця у єдиній ресторації. А ще вони мріють про сучасний спортзал із якісними тренажерами та залою для релаксу. Але якщо за справу візьмуться активісти та бібліотекарі, то наступного року всі ці мрії та задуми, сподіваємося, стануть реальністю.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"