Молодь примножує лісове багатство України


З 25 по 27 вересня Чернігівщина щиро приймала учасників другого, фінального, етапу Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Це право юні лісівники Чернігівщини і лісогосподарські держпідприємства області вибороли завдяки переконливій минулорічній перемозі команди учнівського лісництва Лісовосорочинської ЗОШ I-III ст. Прилуцької районної ради.

Для участі в почесному змаганні юних лісівників прибули 24 команди учнівських лісництв – переможців перших, обласних, етапів Всеукраїнського зльоту з усіх регіонів України. Організаторами цікавої і пам’ятної події виступили Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства, управління освіти і науки обласної держадміністрації та комунальний заклад «Чернігівська обласна станція юних натуралістів».

В обласному Палаці дітей та юнацтва 25 вересня відбулося урочисте відкриття. Програма зльоту передбачала зокрема оформлення в Палаці дітей та юнацтва виставок-презентацій досягнень учнівських лісництв, відкритий захист науково-дослідницьких робіт у галузі лісового господарства та одночасні педагогічні читання для керівників учнівських лісництв «Використання ідей В.О. Сухомлинського та інших вчених у галузі збереження природи в контексті профорієнтаційної роботи учнівських лісництв».

Закладають Алею єдності і миру

Під час презентації діяльності ДП «Добрянське лісове господарство» учасники зльоту першої групи відвідали рекреаційний пункт «Дякова гора» Ріпкинського лісництва, садиби Новояриловицького та Олешнянського лісництв, ознайомилися з роботою природного комплексу «Голубі озера», де й відбувся відкритий діалог з обміну досвідом роботи в галузі лісорозведення, лісовідновлення та організації практичної і наукової роботи юних лісівників. Друга група учасників зльоту під час презентації діяльності Іржавського лісництва ДП «Ніжинське лісове господарство» відвідала міні-дендропарк, комплекс із переробки шишок та зберігання насіння, тепличне господарство, декоративний розсадник, генетичні резервати, знайомилася з роботою Горбачівського лісництва ДП «Остерське лісове господарство», а на кордоні урочища Німцево відбулося спілкування нон-стоп.

Для учасників змагання на Чернігівській станції юних натуралістів відбулася екскурсія-квест «Екологічний ерудиціон», освітні тематичні екскурсії. Вихованці учнівських лісництв заклали Алею єдності і миру на території Агробіостанції обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді в регіональному ландшафтному парку «Ялівщина».

Нагородження переможців

За зайняте І місце команду учнівського лісництва Холминської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Холминської об'єднаної територіальної громади Чернігівської області нагороджено дипломом Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України та цінним подарунком. Кубок Гран-прі і право проведення Всеукраїнського зльоту в 2020 році виборола команда Червононерубаївського учнівського лісництва з Кіровоградщини.

Команда Холминського учнівського лісництва

Микола ТИЩЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"