ТРАДИЦІЇ

Миколаївський ярмарок: звуки, барви, подих давнини...

        

28 липня у Коропі відбувся XVI Миколаївський ярмарок, який по праву можна вважати показовим щодо збереження традицій у нових формах. Зокрема на відзнаку події, що відбулася у далекому 1848 році, яка врятувала коропчан від епідемії холери після хресної ходи з чудотворною іконою Рихлівського Свято-Миколаївського монастиря. 18 років тому з доброї руки відомого підприємця Михайла Півня було започатковано названий ярмарок.

 

Разом з керівництвом району, офіційними представниками області, почесними громадянами району пан Михайло взяв участь у хресній ході та урочистому відкритті цьогорічного святкування свого дітища і був часто згадуваний виступаючими. Зокрема, голова Коропської районної ради Михайло Мазуренко, голова селищної ради Віктор Журавель, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Валентин Мельничук, професор, академік, лауреат Шевченківської премії, Міжнародної премії імені Іллі Рєпіна, почесний громадянин Коропа Віктор Ковтун та почесний заступник керівника Чернігівського земляцтва в Києві Сергій Ковтун наголосили на тому, що традиція, відновлена Михайлом Півнем, сприяє зближенню земляків, незалежно від їх нинішнього місця проживання, створює сімейну атмосферу, виховує повагу до нашої історії, передусім до рідного Коропа. Свідченням того, що Короп володіє особливим шармом, здатним викликати не лише захоплення, а й надихати на творчість, може слугувати масова участь у конкурсі на кращий слоган про рідне містечко, оголошений з нагоди нинішнього ярмарку. А Віктор і Сергій Ковтуни підтвердили цю закономірність чудовими подарунками: живописними портретами видатних земляків – Миколи Кибальчича і Сергія Руденка та трьома унікальними книгами історично-краєзнавчого характеру.

Втім, багато пізнавальної інформації отримали учасники ярмарку з самого процесу його перебігу. Корисної для завсідників (зміцнення пам'яті) і тих, хто вперше потрапив на це дійство (невже така багата історія цього невеличкого містечка?).

А дивуватись справді є чому. Короп дійсно має славне минуле: сотенне козацьке місто, «центр козацької гармати», осередок ремесел і торгівлі, батьківщина гетьмана Лівобережної України Дем'яна Многогрішного, отамана генеральної артилерії Петра Юркевича...

До речі, Дем'ян Многогрішний та інші історичні постаті, ролі яких майстерно зіграли місцеві артисти, ярмаркували разом з нащадками. І безумовно щиро раділи за них: як разюче змінився цивілізований світ за якихось триста з гаком років!

Для їхнього подивування були всі підстави, адже XVI Миколаївський ярмарок, як і попередні, пройшов з розмахом і цікавинками: парадом виробників продукції, майстер-класами умільців, театралізованими дійствами, гостинами в куренях, музично-розважальними шоу, багатою стилізацією та... неприхованими намірами організаторів побити рекорди сорочинців.

Саме про таку Україну мріяв Дем'ян Многогрішний. Тому піднесено прорік, звертаючись до публіки, патріотичне напучення: «Владою гетьманською повеліваю: кріпіте дружбу в громаді, любіте Короп рідний наш, козацьку славу бережіте, щоб герб ніколи наш не згас!».

                                                                           Василь ЩЕРБОНОС,

                                                                           член НСЖУ

                                                                           фото Вікторії Сидорової  

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"