Медреформа почалася не на всій Чернігівщині


 Перший тиждень кампанії «Лікар для кожної сім’ї» завершився. У Чернігівської області 30 медзакладів підключено до «e-Health»; 282 лікарі зареєстровано в системі; 5004 декларації підписано.
 
Така кампанія проходить в Україні вперше, тож в деяких регіонах, зокрема й Чернігівському, виникли певні труднощі. 
Основною проблемою нашої області є те, що не у всіх центральних населених пунктах медзаклади підключені до «e-Health».
12 із 37 центрів об’єднаних територіальних громад не мають жодної лікарні, зареєстрованої в цій системі. Це Сновськ, Остер, Парафіївка, Кіпті, Вертіївка, Макіївка, Козелець, Нова Басань, Мала Дівиця, Линовиця, Високе, Лосинівка.
Вагомою причиною цього є низький рівень комп’ютеризації медичних закладів та відсутність у них доступу до мережі Інтернет.
Так, за словами Володимира Пуліна, заступника начальника Управління охорони здоров’я ОДА, на день старту реформи на первинній ланці обладнано лише 19% робочих місць: «Вирішенням цих проблем мають займатися Центри первинної медико-санітарної допомоги або ж міські лікарні міста Чернігова. Іншого виходу Міністерство охорони здоров’я не пропонує».
До того ж ще однією умовою дієвості медреформи є здатність лікарів, насамперед, сімейного лікаря, терапевта та педіатра користуватися електронною системою. Тому навіть якщо робоче місце медичного працівника технічно обладнане, це не дає підстав стверджувати, що лікар має належний рівень знань та умінь, аби послуговуватися системою «e-Health».
Хоча, Владислав Кухар, начальних Управління охорони здоров’я міської ради зазначає, що навчання  працівників медзакладів стосовно користування необхідною технікою уже проводиться.
Нагадуємо, що кінцевого терміну підписання декларацій немає, тому обрати лікаря зможуть усі. Проте як швидко реформа пошириться по всій території Чернігівщини, поки сказати важко.
 
 
* Матеріал підготовлено в рамках проекту "Реформа медицини стосується кожного!" (Програма сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада») за фінансової підтримки з обласного бюджету.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"