Майже дві тисячі дітей Чернігівщини, маючи батьків, живуть в інтернатах

На сьогоднішній день в Чернігівській області налічується більше чотирьох тисяч соціально вразливих сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.
У цих сім'ях виховується понад вісім тисяч дітей, повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Чернігівської ОДА.
- Прикро, що за заявами батьків майже дві тисячі дітей проживають і містяться в інтернатних закладах системи освіти.
З початку року до них віднесені 444 дитини.
За минулорічний аналогічний період - 278.
Така статистика насторожує. Мусимо визнати першочергове проблему - погане батьківство, - зазначає заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.
Щоб озвучені цифри з кожним роком не росли, в серпні нинішнього року уряд затвердив «Національну стратегію Реформування системи інстітуційного догляд та виховання дітей на 2017-2026 роки та ПЛАН ЗАХОДІВ з реалізації ее I етапу».
Один з перших кроків реалізації Національної стратегії - обмеження переліку підстав для зарахування дітей до інтернатних закладів. Відповідне рішення приймає Комісія з питань захисту прав дитини.
Так, на сьогодні зарахування учнів до загальноосвітніх шкіл-інтернатів можливо, якщо через стан здоров'я або режиму робочого часу батьків ускладнюється виховання і догляд дитини. В інших же випадках громада зобов'язана надати родині соціальну підтримку, щоб дитина не потрапила в інтернат.
Як зазначила заступник начальника Служби у справах дітей ОДА Юлія Оліфіренко, голова райдержадміністрації, міськради або об'єднаної територіальної громади повинен прийняти рішення - відправляти дитину в інтернат або допомогти родині створити безпечне середовище і поліпшити соціальний клімат в родині, значить, і в суспільстві загалом.
Реформа має на меті щорічне зменшення на 10% кількості дітей, які виховуються в загальноосвітніх школах-інтернатах, навчально-реабілітаційних центрах, дитячих будинках тощо.
Отже, з 2020 року дітей у віці до трьох років будуть влаштовувати в альтернативні форми сімейного виховання, а не в установи інституційного догляду.
Планується до 2026 року діяльність таких закладів (в яких проживає понад 15 вихованців) припинити взагалі.

 
Джерело: 0462.ua

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"