Майно росіян у прикордонні: коли чекати націоналізації?


 

Українсько-російська війна триває з кінця лютого 2014 року – з часу вторгнення та анексії росіянами українського Криму. Саме відтоді в прикордонному Новгороді-Сіверському почав зводити маєток-замок відставний російський полковник з українським прізвищем Бондарець. Про це будівництво не раз згадували місцеві ЗМІ та національні активісти, однак до цього часу майно досі не націоналізоване. Виявляється, що росіяни мають у власності чимало нерухомості у прикордонному райцентрі.

 

Майданівець, а нині боєць 167 батальйону 119 бригади ТРО Юніс Аскеров нещодавно повернувся з ротації з-під Бахмута. Дивується, як досі майно одіозного росіянина не забрали в державу.

«Будівництво цього маєтку розпочалося майже одночасно із захопленням Криму російськими диверсантами. За високим парканом будівельники поступово зводили споруду, біля якої інколи з’являлися автівки з російськими номерами, – розповідає Юніс. – Власником будинку є Дмитро Васильович Бондарець – місцевий, але військову кар’єру зробив в Росії. У розмовах полковник-пенсіонер стверджував, що має зв’язки з російським міністром оборони Шойгу та серед впливових посадовців в дипломатичних установах».

За словами добровольця, син власника маєтку Дмитро Бондарець перебував на посаді аташе російського консульства в Харкові та «прославився» своєю активною антиукраїнською діяльністю, за що був внесений до списків сайту «Миротворець».

«Він є кадровим співробітником Головного розвідувального управління Збройних сил РФ, – каже Юніс Аскеров. – Саме цей чоловік у квітні 2018 року намагався організувати незаконне вивезення з України екіпажу судна «Норд», затриманого українськими прикордонниками за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію АР Крим та виїзду з неї».

Місцевий активіст, журналіст і краєзнавець Борис Домоцький обурюється, що цей злощасний будинок стоїть саме на площі Богдана Хмельницького, поруч із місцем, де проводжають в останню путь загиблих у війні з росією сіверян.

«Варто звернути увагу на те як, по суті, ворожа споруда фігурує в кожному знімку церемонії проводів загиблих українців, перетворюючись на фотозвіт для ворожої зграї, – каже Домоцький. – До речі, владні діячі Новгорода-Сіверського рік тому вже мовили з екрану, що будуть вирішувати питання з націоналізацією. На жаль, ці слова виявилися порожніми».

Голова Новгород-Сіверської міської ради Людмила Ткаченко пояснює: «Націоналізація майна не є компетенцією міської ради. З цього приводу ми надавали всю інформацію прокуратурі. Наскільки мені відомо, то правоохоронці над цим працюють. Процес іде. Поки що результатів і документів у нас на руках немає. Особисто моя думка – це треба забирати. У нас, наприклад, прикордонний загін без власного приміщення».

За словами міської голови, у Новгороді-Сіверському є майно не лише цього росіянина.

«Ми знаємо, що є ще нерухомість росіян у місті, але оскільки це приватна власність, то інформації по них у нас немає, ми тільки по земельних ділянках можемо дивитись, кому яка належить».

Відтак питання націоналізації майна російських громадян перебуває у виключній компетенції правоохоронних органів.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора та Бориса Домоцького

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"