Маленька чемпіонка Англії

Чернігівська собачка породи «китайська чубата гола» Лілу Лефлер має чимало нагород з різних конкурсів, та найголовніше її досягнення – титул чемпіонки Англії, який вона отримала минулого року. Домашня улюблениця Олега та Наталії Лисенків підкорила всіх: і суворих суддів, і заводчиків, і навіть господарів собак-конкурентів.

 

Лілу Лефлер – таке її ім’я за документами, а вдома називають просто Буся. Ця китайська чубата собака начебто вийшла з майстерні художників-мультиплікаторів. Така кумедна і мила... Собаки цієї породи завжди звертають на себе увагу, незважаючи на те, чи то гола, чи то пухова (є дві різновидності породи – Авт.). І частенько ті, хто вперше бачить китайську чубату, стають ревними її прихильниками, бо неможливо лишитися байдужими до цього милого створіння.

 

Собака з повадками кота

Собаки цієї породи не дуже популярні в нашому місті. Як правило, охочі завести маленьку собачку вибирають інші породи. Хоча, за словами Лисенків, у китайської чубатої дуже багато переваг перед іншими. Та поки що в Чернігівському клубі Федерації службово-спортивного собаківництва України Буся – єдина зареєстрована представниця своєї породи .

«В першу чергу, ці собаки – неймовірні чистюлі, – розповідає пані Наталія. – Вона, як кішка, вилизує себе, а ще від Бусі немає ніякого запаху собаки, і це був одним із визначних факторів при виборі цієї породи. І найголовніше – ці собаки гіпоалергенні, тому їх можуть заводити люди, схильні до алергій, та сім’ї з дітьми. У голих практично немає шкірних виділень. Шерсть пушків також мінімально переносить алергенні речовини».

Буся дуже прив’язана до своїх господарів, особливо любить пана Олега, іноді навіть ревнує його до дружини.

«Вона дуже любить Олега, – говорить пані Наталя. – Завжди з ним. Може тому, що чоловік багато часу приділяє її дресируванню. Знаєте, вона така ревнива... Буває, поцілую чоловіка, а вона побачить – і перелиже те місце».

 

Не перша «чубата» в родині

«Собаку ми вирішили завести дуже давно, – згадує Олег Лисенко. – Напевно, це була моя ідея, адже ще з дитинства я мріяв мати собаку, а у мене її не було. Ми з дружиною довго вибирали породу. Живемо в квартирі, то дуже велику собаку не хотіли брати, а дружина не любить, коли від собаки є запах. Коли побачили фотографію цієї породи в Інтернеті, прочитали про неї – зрозуміли, що це вона. Нашу першу китайську чубату звали Маша. Це був інший різновид цієї породи – не гола, а пухова. Маша прожила в нашій сім’ї десять років, і її не стало».

Після втрати собаки Олег та Наталя довго переживали і вже не думали більше брати ніякого собаки. Та доля повернулася таким чином, що в їхній сім’ї знову з’явилася маленька китайська хох лата, але тепер вже гола – Буся.

 

Чемпіонка з 6 місяців

Буся з’явилася в Лисенків у 2015 році і вже з самого малечку пан Олег почав її дресирувати. На першій своїй виставці, а Бусі було тоді 6 місяців, вона отримала свою нагороду. З того часу не було жодної виставки, де б ця маленька красуня залишилася без уваги та призів.

«Буся дуже добре піддається дресируванню, – каже пан Олег. – Коли ми прийняли рішення брати участь у виставках і конкурсах, то я спочатку думав віддати її на дресирування до кінологів, але потім вирішив зайнятися цим сам. І в нас все вийшло. Буся вже з двох місяців привчилася до туалету. Вона дуже рухлива і енергійна. Я ніколи не кричу на неї, бо крик її ображає. Тепер Буся розуміє всі мої команди по жестах, навіть гуляти ходимо без повідка, і вона ніколи нікуди не тікає. Та що там гуляти, ми навіть на рингу без повідка виступали, і не було ніяких проблем. Хоча там дуже багато собак і маленьких порід, і великих. Мені іноді здається, що вона розуміє нашу мову. Знаєте, коли їду додому, то дзвоню дружині і кажу їй по телефону, що скоро буду. Буся це ніби чує і біжить до дверей зустрічати. Ще мені подобається в цій породі собак те, що вони люблять гратися, дуже люблять увагу господарів, але не нав'язливі. Якщо ми відпочиваємо, то й вона лежить, не заважає, не гавкає, не вимагає гратися чи йти на вулицю.

 

Їсти любимо все

«У їжі Буся невибаглива, – говорить Олег Лисенко. – Можна сказати, всеїдна. Їсть все, що їй даємо. До того ж, за перемогу у різних виставках і конкурсах Буся отримує різні види сухого корму, що дуже економить сімейний бюджет».

Поки що Буся не бере участі у виставках, бо чекає на поповнення. Та господарі запевняють, як тільки вона стане мамою, відновить свої сили, то відразу розпочнуть тренування та поїздки. Адже у цієї маленької красуні великі перспективи.

 

Про породу

Про походження китайського чубатого собаки існує безліч теорій. Безперечним є лише факт його древнього походження. У кінці 1800-х років він був завезений в Англію. Цуценят китайського чубатого собаки поділяють на два різновиди за шерстю – голих і пухових (довгошерстих). Причому «пушки» так само успішно виставляються і навіть стають чемпіонами світу! Чарівні маленькі «пушки» незамінні для розведення, оскільки лише завдяки їм у голих представників породи є розкішні чубчики.

Походження китайського чубатого голого собаки оповите міфами і легендами. Вважають, що численні безшерсті породи виникли в Африці, звідси і назва роду Canis Africanus. Археологічні знахідки показали, що маленькі безшерсті собачки жили в Мексиці упродовж тисячоліть. Під час розкопок поховань древніх міст були знайдені скелети і глиняні фігурки безшерстих собак.

У 900-1200 рр. нашої ери до них ставилися з особливою повагою. Вони вважалися одним з десяти символів добра, які належать Королівству бога Кетцалькоатля-всеблагого. Гола собака, у тому числі китайська чубата, втілювала любов. Древні тольтеки вважали любов цього собаки до свого хазяїна найдосконалішим виявом безкорисливої любові.

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора та з архіву сім’ї Лисенків

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"