Любеч поринув у Середньовіччя

16 та 17 серпня стародавнє містечко Любеч, що в Ріпкинському районі, поринуло у часи Київської Русі. У селищі пройшов вже традиційний XІ відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь». А днем раніше в Любецькій громаді презентували туристичний потенціал Любеча.

Любеч – одне з найдавніших містечок Київської Русі. Воно відігравало значну роль в історії українського державотворення, тут відбувалися важливі військові та політичні події, які вирішували долі держав. Як пише Нестор Літописець, саме в 882 році князь Олег приєднав давньоруське городище до Київського князівства. Прославився Любеч і іншою  знаменною датою – у 1097 році тут відбувся Любецький з’їзд князів руських. На ньому постановили : «Кожен тримає вітчизну свою!». Тут, на Замковій горі, на честь цього з’їзду був встановлений пам’ятний знак.

Фестиваль у Любечі проходить уже одинадцять років поспіль. Його знають і люблять мешканці Чернігівщини. Кожного року до програми святкування додається щось нове, але одне лишається незмінним: театралізовані виступи «князів» та «княгинь». Подивитися на це дійство щороку приїздить чимало туристів.

Цьогорічний фестиваль проходив у два етапи. Розпочався він 16 серпня в селі Малинівка, яке входить до Любецької об’єднаної територіальної громади. Цього дня туристам презентували анімаційну екскурсію від чернігівського екскурсовода Ервіна Мідена, який своєю особливою манерою розповіді прославився на всю країну. У музейному комплексі «Древній Любеч» оглянули нову експозицію музею. Також гості мали змогу прийти еколого-туристичним маршрутом «Озеро Нижній Болгач». Приємним для гостей завершенням презентації став майстер-клас із приготування рибної юшки за старовинним рецептом місцевих мешканців.

«Для знайомства з нашим туристичним потенціалом приїхали гості з Чернігова, Славутича, дорослі та діти – всього близько 100 осіб, – говорить завідувачка сектору економічного розвитку Любецької селищної ради Зоя Чугай. – Були і організовані групи, і люди, котрі прочитали анонс і зацікавилися заходом».

Вже наступного дня, 17 серпня, відбувся сам фестиваль «Київська Русь». Цьогорічна програма фестивалю була насиченою, різноманітною і захопила з першої хвилини дійства: кожен учасник ніби поринув у часи великих князів, які творили нашу історію.

Організатори заходу підготували для гостей театралізоване дійство на Замковій горі, концертну програму, а також показові виступи богатирів. Основне ж дійство фестивалю, як завжди, розгорнулося на стадіоні Любеча, де розмістилися курені громад, містечко майстрів та сцена фестивалю.

Також всі присутні на святі мали змогу повчитися вправлятися із глиною та деревом, а також спробувати себе у ролі лучників. Була змога у гостей і познайомитися із воїнами часів Київської Русі, образи яких відтворили учасники чернігівського клубу реконструкторів. А для всіх, хто хотів ближче познайомитися з Любечем, його історією, природою і пам’ятками, провели екскурсію селищем.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"