«Лялькарі» показуватимуть безкоштовні вистави

У школах та дитячих садках міста колектив Чернігівського обласного театру ляльок ім. Довженка буде показувати безкоштовні вистави протягом року. Надалі в планах подібна співпраця і з об’єднаними територіальними громадами.

Дітей треба виховувати не на «смурфиках» і «фіксиках», а на наших українських казках, – переконані в дитячому обласному театрі ляльок, тому з радістю підтримали ініціативу міської ради про безкоштовні вистави для молодших школярів і дітей, котрі ходять до садочків.

«Відповідно до програми «Розвиток молодого покоління», між театром ляльок і управлінням освіти Чернігівської міської ради підписана домовленість про безкоштовні вистави, – розповідає директор і художній керівник театру Володимир Приходько. – Це  ініціатива нашого міського голови, і ми її залюбки підтримуємо. До кінця року наш театр ляльок покаже 192 виїзні вистави в навчальних і дошкільних закладах міста. За день можемо показати дві вистави, адже їх показуємо лише після завершення навчального процесу, який нині є не тільки у молодших школярів, але й в садочках. Зараз у нашому репертуарі 62 вистави, і всі їх побачать дітки».

Та не виставами єдиними... Цьогоріч чернігівські «лялькарі» проведуть і новорічні ранки для учнів молодших класів та дошкільнят, сценарії вже почали розробляти.

«Такої практики в нас ще не було, але я впевнений, що діткам сподобається, – продовжує Володимир Валентинович. – До речі, ми – єдиний в Україні театр ляльок, який співпрацює з міською радою і показує безкоштовні вистави діткам».

Планують в обласному театрі ляльок давати такі безкоштовні вистави і по всій області. Та  все залежить від фінансування. Навіть якщо обласні депутати підтримають таку ініціативу, то більшість сіл зараз перебуває в об’єднаних територіальних громадах, а вони не можуть фінансуватися з обласного бюджету.

«Безкоштовні вистави поки що даємо лише в Чернігові, але плануємо найближчим часом охопити всю область, – сподівається Володимир Приходько. – У Ніжин і Прилуки ми возили вистави за так звані пільгові квитки. Тобто продавали їх по 30 гривень (у Чернігові можна відвідати виставу театру ляльок за 35 гривень, – Авт.), не включаючи в ціну витрати на дорогу. Стосовно вистав у селах, то тут питання трохи інше. Зараз триває процес децентралізації,  об’єднані громади не можуть фінансуватися з обласного бюджету, тому ведемо напряму перемовини з керівниками ОТГ. Вже розробили для них спеціальну програму. Поки що нічого конкретного сказати не можу, але вже є чотири ОТГ, які зацікавилися нашою пропозицією. Зараз ведемо з ними перемовини, щоб з наступного року започаткувати таку практику і в селах громад».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"