ПЕДАГОГІЧНИЙ КЕЙС

Слово до читача

Шановні бабусі, мами й тата, старші сестри та хрещені! Шановні вчителі та вихователі! Розпочинаємо нову і корисну справу – плануємо систематично друкувати матеріали педагогічної тематики. Кожна тижнева колонка під рубрикою «Педагогічний кейс» – це маленький досвід у конкретній прикладній чи теоретичній галузі педагогіки. Складаючи номер до номера, маємо надію створити бібліотеку цікавих педагогічних ідей. Тому запрошуємо ВАС до співтворчості. Кращі методичні знахідки будемо публікувати у нашій газеті. Побажання до дописувачів-педагогів – матеріал має бути з фото, текст – лаконічним, викладеним живою розмовною мовою і мати чітку адресність – на яку аудиторію розрахований педагогічний ефект. Сподіваємося бути корисними тим педагогам, які підвищують кваліфікацію і мають чим поділитися із громадськістю перед отриманням нової категорії. Чекаємо ваших листів на адресу редакції або на електронну пошту yarilos@gmail.com

 

Літотерапія та ігри з камінчиками

Літо вже перейшло екватор і добігає кінця, а у вас давно вичерпалися ідеї, як розважити свою дитину в оздоровчий період? Сьогодні поговоримо, як влаштувати дозвілля дитини дошкільного та молодшого шкільного віку з користю для її здоров’я, розумового розвитку, а головне – без особливих витрат часу та коштів.

Літотерапія (від гр. літос – камінь, терапія – лікування) – один з методів нетрадиційної медицини, лікування з використанням каміння.

Камінчики – доступний, благодатний матеріал для сенсорного розвитку. І до того ж безкоштовний для багатьох маленьких забав, причому валяється під ногами. Треба просто побачити його і трохи пофантазувати разом зі своєю дитиною. Для цього розглянемо декілька варіантів ігор з камінцями та способів їх використання:

Збираємо. Спочатку разом з дітьми необхідно камінчики зібрати – усі, які вам сподобалися з тієї чи іншої причини.

Шукаємо. Можна підготувати невелику роздруківку з основним камінням, що зустрічається неподалік, і потім разом з дитиною його відшукати. Або в один день збирати тільки граніт, в інший – тільки кварц, а в третій – тільки вапняк і т. д. Так і камінчики можна вивчити, і їх властивості.

Сортуємо. Дитина сама може визначити, за яким критерієм їй хочеться посортувати їх: за кольором, розміром, формою, вагою або фактурою. Складність завдання можна варіювати в залежності від віку дитини або її розумових здібностей.

Вивчаємо математику. Щоб розвивати математичні здібності, можна запропонувати дитині:

– Викладати послідовності: розкласти каміння за розміром (від маленького до великого) або запропонувати більш складні рядки: викласти однакову кількість камінців, але при цьому різної довжини.

– Викладати геометричні фігури, цифри: ви можете намалювати на піску контур фігури, а дитина буде повторювати його камінчиками. Діти старшого віку можуть відгадати фігуру по крапках.

– А ще камінчиками зручно грати у «хрестики-нулики»: накресліть на піску поле для гри, відберіть декілька камінчиків двох кольорів і грайте за правилами.

Розвиваємо сприйняття

Для того, щоб пізнавати світ, дитині необхідні нові відчуття. Використовуючи камінчики, можна:

– Ходити босоніж по великому камінню;

– Топтатися по купочці маленького каміння;

– Викладати «доріжки»;

– Зробити сенсорну коробку, в якій може бути пісок, велике каміння, маленькі камінчики, гладенькі і шорсткі – відшукати ручками необхідні вам камінчики або тупотіти ніжками по такій змішаній поверхні;

– Зробити тактильний мішечок з різноманітними предметами, серед яких необхідно знайти камінчики на дотик;

– Поставити на каміння різної висоти дошки і ходити по них, балансуючи;

– Стукати камінчиками по різних поверхнях – один по іншому, по дереву, пластику, металу. Виявити, який звук дзвінкий, низький, який звук видає великий камінь, а який вибиває маленький;

– Кидати камінчики у воду – в калюжу, річку, озеро. Дослідити наслідки в залежності від розміру, ваги і форми каменя, від глибини водойми.

Розвиваємо творчі здібності

Дітям дуже подобається малювання на плоскому камінні. Спочатку його необхідно проґрунтувати білою акриловою фарбою без запаху. А розписувати можна різними фарбами: гуашшю, аквареллю. Найефектніший розпис виходить акриловими фарбами. Вони яскраві, швидко сохнуть, можна перефарбовувати декілька разів та прикрашати гелем з блискітками.

Спробуйте на власному досвіді опанувати цю нескладну науку і ви переконаєтеся в її позитивних наслідках, які позначаться на фізичному та психоемоційному стані вашої дитини. А якщо ви вигадаєте свій власний спосіб використання камінців, то будемо вдячні за пораду.

Катерина ТВЕРЕЗОВСЬКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"