Літечко, прощавай!

На завершальному етапі літніх канікул ми поговоримо про підготовку дитини до школи. Особливо це питання хвилює батьків першачків, для яких вступ дитини до школи, мабуть, є більшим стресом, аніж для самої дитини. Не варто хвилюватися: якщо прислухатися до педагогічних порад, ваша дитина радісно та легко порине у цікавий світ знань, а навчання перетвориться на незвичайну і корисну гру.

Готовність дитини до школи включає у себе інші готовності, а саме: загальну, інтелектуальну та психологічну. Остання – найзначущіша. Що ж треба зробити, щоб психологічно підготувати дитину до школи? Найголовніше – це зацікавити дитину, викликати позитивні емоції, переконати у тому, що навчання – це потрібно і корисно. Варто було ще весною познайомити дитя зі школою, вчителями, режимом дня та правилами поведінки у школі. Якщо ви це зробили, то варто актуалізувати ті враження грою. Найбільше підійдуть рольові ігри «Школа», «Хто ким працює?», «Збери портфель». Такі ігри дадуть дитині на практиці відчути себе причетною до школи і в майбутньому у неї не буде страху перед невідомим, яке чекає у школі на кожному кроці.

Наступним етапом у підготовці до школи є навчання дитини долати труднощі. Не варто переконувати майбутнього першокласника, що навчатись у школі буде легко, треба правильно пояснити, що не варто боятися непорозумінь і перших невдач, слід з гідністю долати всі перешкоди, доводити до кінця розпочату справу, радіти своїм успіхам, але й не засмучуватися через невдачі. Для розвитку вольової сфери пропонуємо ряд ігор та вправ аналітичного характеру: «Знайди помилку», «Що переплутав художник?», «Що після чого?», «Логічний ланцюжок» і т. д.

Слід навчити дитину уважно слухати та розуміти слова дорослого, чітко відповідати на поставлені запитання, правильно будувати речення. Для цього варто якомога більше читати дітям художньої літератури. Але прочитана казка не матиме користі для інтелектуального та психологічного розвитку дитини, якщо правильно не закріпити з дитиною, отримані з неї знання. Читаючи дитячі книжки, обов’язково звертайте увагу дитини на ілюстрації, аналізуючи їх, пояснюйте незрозумілі слова. Варто провести бесіду за змістом прочитаного. Корисними також будуть вправи: «Продовж речення», «З якої казки герої?», «Перетвори початок або кінцівку казки», «Помири героїв».

Важливою складовою для навчання дитини у школі є розвиток її витримки та посидючості. Для цього можна запропонувати дитині настільно-друковані ігри, різноманітні лото, але найкращим помічником буде виконання творчої роботи з результатом продуктивної діяльності – малювання, ліплення, аплікація.

Останні дні літа важливо не перевантажувати дитину, якщо ви нічого цього раніше не робили і раптом схаменулися та кинулися «наздоганяти». Радимо вибрати найцікавіше із наведених вправ та ігор, щоб весело і корисно провести час з малюком.

Катерина ТВЕРЕЗОВСЬКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"