Лісівники вимагають власне міністерство

Створення міністерства лісової та переробної галузі – головна вимога лісівників, яку вони висунули керівництву держави на Всеукраїнському з’їзді, що пройшов у Луцьку. Чернігівщину на ньому представляли 24 делегати. Наші лісівники підтримали вимоги з’їзду, оскільки вважають, що нинішній стан розподілу повноважень не дозволяє ефективно вирішувати проблеми галузі, а податковий тиск на лісогосподарські підприємства позбавляє їх можливостей розвитку.

Головні питання зібрання торкалися зосередження повноважень, які «розкидані» між Міністерством аграрної політики, котре курує Держлісагентство, Міністерством екології та природних ресурсів й інші структури. Такий розподіл не дає можливості ефективно вирішувати проблеми галузі. Відтак лісівники всерйоз заговорили про повернення суб’єктності лісовій та переробній галузі. А це можливо тільки за умови створення власного міністерства.

Чернігівщину на з’їзді представляло 24 делегати на чолі з начальником Чернігівського ОУЛМГ Олександром Демченком та головою товариства лісівників області Сергієм Аніщенком.

Наші лісівники переконують, що покладали особливу надію на цей з’їзд, сподіваючись, що їх голос почують у вищих ешелонах владної верхівки. Голос сіверян важливий, оскільки у зв’язку з кліматичними змінами багатші лісгоспи півночі країни (зокрема Чернігівщини) змушені підтримувати лісгоспи на Півдні та Сході, де лісів менше і клімат для них не такий сприятливий. Звісно, подібна підтримка влітає лісогосподарським підприємствам в копійчину. Через це лісівники закликали керівництво держави виділяти більшу підтримку таким лісгоспам із держбюджету.

Найважливіше питання, яке знайшло підтримку у всіх без винятку представників лісогосподарської галузі, – це створення власного міністерства. Ідею озвучив виконувач обов’язків голови Держлісагентства Володимир Бондар.

«Я вважаю, що на цьому з’їзді нам пора чітко і конкретно поставити питання про повернення суб’єктності лісовій та переробній галузі. Якщо не ховатися за словами, ми повинні повернути Міністерство лісової та переробної політики. Коли ми будемо самі писати, визначати та відповідати за формування цієї політики, тоді можна буде звинувачувати лісівників. Але я переконаний, що тоді ми розробимо стратегічні і тактичні кроки, зможемо вивести цю частину економіки на такий рівень, який дасть можливість сплачувати дуже серйозні податки, вирішувати соціальні проблеми, допоможе ефективніше підтримувати лісові господарства Півдня і Сходу, дасть відповідь на ключові питання цієї галузі», – наголосив керівник Держлісагентства.

Підсумок другого етапу Всеукраїнського з’їзду лісівників відобразився у резолюції, в якій представники держлісгоспів, мисливських господарств та товариства лісівників України звернулися до Адміністрації Президента та Верховної Ради із закликом створити робочу групу при Президентові для напрацювання національної лісової політики, підтримки формування Державного фонду розвитку лісового господарства та оптимального розподілу функції лісової охорони. А ще під час з’їзду представники держпідприємств закликали відмовитися від ідеї передачі лісів у приватні руки, адже вони є національним надбанням. Окреме важливе питання – зменшення податкового тиску. Лісівники просять знизити відсоток відрахування грошей, зароблених галуззю, до держбюджет із 75% до 15%, розробити та прийняти Програму «Ліси України до 2030 року».

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"