Лісівники - про межі заповідних територій



 
Чернігівщина – багатий край на цінні природні та екологічні пам’ятки і території. Наше завдання - зберегти об’єкти природно-заповідного фонду, щоб передати у спадок майбутнім поколінням.

 

Лісова охорона здійснює державний контроль за використанням, відтворенням, охороною і захистом природних екосистем. Серед важливих завдань лісівників: забезпечення режиму охорони об’єктів та територій природо-заповідного фонду у відповідності до охоронних зобов’язань та положень про них, також протидія незаконної заготівлі і вивезення деревини місцевих населенням, вжиття всіх необхідних заходів щодо недопущення утворення звалищ твердих побутових відходів тощо.

Працівниками державної лісової охорони ДП «Чернігівський лісгосп» встановлені інформаційні щити, інформаційно-охоронні та межові знаки на територіях та об’єктах природо-заповідного фонду місцевого значення. Заходи здійснені лісівниками Красилівського, Березнянського, Мекшунівського, Пакульського та Любецького лісництва.

Всі встановлені знаки попереджують про адміністративну відповідальність за вчинення порушень природоохоронного законодавства, а також інформують населення, власників та земле-/водокористувачів про межі та обмеження господарської, інших видів діяльності на цих територіях.

Лісівники сподіваються на сумлінність громадян щодо збереження встановлених інформаційно-охоронних знаків природо-заповідного фонду. Знищення чи їх пошкодження веде до адміністративної відповідальності.
 

Для довідки:

На сьогодні площа природо-заповідного фонду, яка знаходиться на території Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» становить 13 987,39 га.

До складу природо-заповідний фонд лісгоспу входить:

- загальнозоологічний заказник державного значення «Каморецький» (Менський район), на території якого охороняються поселення бобрів та багатьох інших цінних видів звірів і птахів. Створений у 1974 році;

- 17 регіональних ландшафтних заказників місцевого значення, які створені для охорони високопродуктивних, середньовікових та пристигаючих насаджень сосни, берези, вільхи, лікарські рослини, курганний могильник та городище;

- 7 гідрологічних регіонально-ландшафтних парків, в яких охороняються болотні масиви;

- 6 ботанічних пам’яток природи. Охороняється ділянка соснового лісу, місце поселення древньої людини бронзового віку. Дуби віком, 150-400 років;

- 2 зоологічні пам’ятки природи для охорони листяних лісів в заплаві р. Дніпро з поселенням видри, горностая і бобрів;

- 16 заповідних урочищ для охорони цінних насаджень.
 

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"