Лінії життя: чому дороги без розмітки?


 

Рік, що минув в Офісі Президента України назвали роком «Великого будівництва». А й справді, колосальну, ба більше – рекордну суму коштів держава витягнула з «ковідного» фонду та вклала в розвиток інфраструктури країни і має наміри робити це й надалі. Найбільша частка фінансування припала на оновлення, ремонт і будівництво вітчизняних доріг. Кошти, які у 2020 році отримала обласна Служба автомобільних доріг, стали рекордними для Чернігівщини. Здавалося б, і гроші є, і дороги будують, а от статистика дорожньо-транспортних пригод зростає. Так, якщо порівнювати 2019 і 2020 роки, то кількість ДТП на трасах державного значення в Чернігівській області зросла у чотири рази – з 59 до 235! Таку ситуацію інакше як катастрофою не назвеш: на дорозі українців гине більше, ніж на війні! У чому ж причина? Чому дороги рівнішають, а ризики загинути на них збільшуються?

 

Кому «вершки», а кому «корінці»

 

Якщо порівняти статистичні дані двох попередніх років, то вимальовується доволі невтішна картина. Окрім збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод на трасах державного значення маємо і зростання кількості ДТП внаслідок виїзду на зустрічну смугу. Так, згідно з даними Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, у 2019 році на трасах державного підпорядкування Чернігівської області зафіксовано 17 дорожньо-транспортних пригод внаслідок виїзду на зустрічну смугу за межами міст обласного значення. А вже у 2020 році поліція зафіксувала 22 таких випадки. Зростання – в 1,3 раза! Загалом же всього за рік кількість ДТП на трасах державного значення в Чернігівській області зросла учетверо – з 59 до 235!Швидше за все у наступному році статистика може бути значно сумнішою, адже попри наявність коштів наші дороги залишились без розмітки. Чи не вперше за багато років автошляхи Чернігівщини – без «лінії життя».

Дорога без розмітки - пряма причина ДТП

 

Якщо проаналізувати тендерні умови, оприлюднені в системі «Прозоро», то виникає перш за все питання до оголошених сум тендерів. Так, замовник робіт – САД (Служба автомобільних доріг) – у грудні 2020 року виставила тендер на послуги з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування державного значення та штучних споруд на них в Чернігівській області: М-01 «Київ – Чернігів – Нові Яриловичі» (на м. Гомель) (окремими ділянками) з під’їздами до Чернігова, Н-27 «Чернігів – Мена – Сосниця – Грем’яч» (окремими ділянками), Н-28 «Чернігів – Городня – Сеньківка», Р-56 «Чернігів – Пакуль – контрольно-пропускний пункт «Славутич-Чорнобиль» (з під’їздом до м. Славутича), Р-69 «Київ – Вишгород – Десна – Чернігів» з під’їздом до смт Гончарівське, Р-83 «Славутич – Любеч – Ріпки-/М-01/ – Городня-/Н-28/ – Сновськ – Корюківка – Семенівка – Костобобрів – Чайкине-/Н-27/ (окремими ділянками)», Т-10-08 «Київ – Літочки – Кіпті», Т-25-06 «Чернігів – Любеч, Т-25-07 /М-01/ – Добрянка», Т-25-13 «Козелець – Козари – Носівка» (окремими ділянками), Т-25-28 «Козелець – Бобровиця» (окремими ділянками), Т-25-35 «Козелець – Карпилівка – Сорокошичі», Т-25-47 /М-01/ – Ладинка, Т-25-49 «Козелець – Данівка», Т-25-53 «Красилівка – Надинівка», Т-25-54 /М-01/ – Олешня, Т-25-55 /Н-27/ – Вознесенське, Т-25-61 «Ріпки – Задеріївка – Радуль».

Умовами тендеру передбачено, що його переможець здійснюватиме експлуатаційне утримання зазначених відрізків впродовж 2021-2022 років. Стартова ціна торгів (увага!) – один мільярд 199 тисяч 457 гривень(!), тобто 600 мільйонів гривень на два роки за експлуатаційне утримання частини доріг. Якими економічними вимогами обґрунтована відповідна пропозиція – невідомо, але ясно одне: згідно з умовами тендеру до участі в ньому допускаються фірми з річним оборотом, не меншим за оголошену суму пропозиції. За великим рахунком, якщо раніше дороги області обслуговували переважно невеликі компанії, то тепер на ринок заходять тільки крупні гравці, відтак більшість місцевих фірм залишаються за бортом. Можна припустити, що невеликі підрядники матимуть ту ж саму роботу, але за значно менші гроші, бо всі «вершки» дістануться переможцям.

Утім, тема «Великого будівництва» і великих гравців заслуговує окремого висвітлення. Наразі ж нас цікавить інше – чому дороги області залишились без розмітки.

 

Іспанський стандарт

 

Серед технічних завдань згаданого вище тендеру є і нанесення розмітки. Раніше цю послугу виносили окремим аукціоном, а от нещодавно об’єднали. Зазвичай послуги з нанесення розмітки складають 4-5 відсотків від загальної суми експлуатаційного утримання. Кошти, як бачимо, незначні, проте і тут виник казус. Так, однією з вимог САД є наявність свідоцтва про випробування фарби відповідно до стандарту EN1436, тобто має витримувати 4 мільйони наїздів. Що ж це за стандарт такий, якого раніше не було? Забігаючи наперед, зауважимо, що подібне свідоцтво, яке б повністю відповідало вимогам замовника, видає лише одна лабораторія у всьому світі. І ця лабораторія розташована в Іспанії. Інтернет-сторінка установи надає інформацію лише іспанською мовою.

Дорожня розмітка - це не лише правила, але й збережені життя

 

Як відомо, національним органом стандартизації України є державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (скорочено – ДП «УкрНДНЦ»). На офіційному сайті установи розміщено інформацію про те, що національний стандарт на основі директиви EN 1436:2018 був прийнятий 14.12.2020 року. Початком дії стандарту вказано перше серпня 2021 року. Відтак на момент оголошення процедури закупівлі Службою автомобільних доріг у Чернігівській області 11 грудня 2020 року національний стандарт ДСТУ EN 1436:2020 не був прийнятий. Окрім тієї обставини, що вказаний стандарт має вступити в дію 01.08.2021 року, замовник висунув вимогу до фарби для розмітки доріг на основі документу, якого на момент оголошення процедури закупівлі ще не існувало. Більше того, станом на сьогоднішній день чинними стандартами України є стандарти, розроблені державним підприємством «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгiна» (скорочено ДП «ДерждорНДІ»), що є головною науково-дослідною установою України з питань будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг. Інститут є підприємством, підпорядкованим Укравтодору, і таким чином надає послуги приймального контролю якості матеріалів підприємствам Укравтодору, в тому числі Службі автомобільних доріг у Чернігівській області.

Безглуздість вимоги Служби автомобільних доріг у Чернігівській області на практиці, окрім хаосу у сфері стандартизації, має ще один наслідок – конкретно для національних виробників фарби: відмова від участі в процедурі закупівлі на користь єдиного виробника, який у 2018 році сертифікував свою продукцію відповідно до іспанського національного стандарту UNE-EN 1436:2009 в єдиному на весь світ органі сертифікації, що знаходиться в Іспанії. 2018 рік є знаковим у всій справі, і потенційне вивчення правоохоронними органами всіх обставин «епопеї EN 1436» слід розпочинати саме звідти.

 

Єдині на всю країну

 

Вивчення тендерних пропозицій учасників торгів процедур закупівлі, що перебувають у відкритому доступі і стосуються дорожньої розмітки, дозволяє зробити однозначний висновок: єдиним виробником фарби для розмітки доріг, який має свідоцтво про відповідність фарби вимогам стандарту EN 1436, є ТОВ «Колор С.І.М.», який здійснив сертифікацію продукції в іспанській лабораторії у 2018 році. Інших підприємств, які мають аналогічний сертифікат, в Україні не існує. Посилання ж Служби автомобільних доріг у Чернігівській області на європейську директиву EN 1436, яка, повторимось, не була прийнята як національний стандарт, на практиці вилилось у зрив тендерів та відсутність розмітки на дорогах області. А це, як свідчить статистика органів МВС, призвело до зростання кількості ДТП. До того ж, як свідчить судова практика, адміністративні правопорушення, пов’язані з перетином дорожніх смуг за їх фактичної відсутності, не тягнуть за собою жодного покарання. Отже, водії можуть порушувати правила дорожнього руху, створювати небезпечні аварійні ситуації і не боятися того, що їх оштрафують.

Економічний бік обставин, які штучно створили в структурах Укравтодору, виглядає так, що більшість виробників фарби для дорожньої розмітки опинилися на грані закриття, адже, виходячи із зазначеного, в Україні тільки один із виробників має сертифікат з іспанської лабораторії.

Більшість виробників фарби для дорожньої розмітки опинилися на грані закриття, адже, виходячи із зазначеного, в Україні тільки один із виробників має сертифікат з іспанської лабораторії.

 

Обласна рада просить втрутитись антикорупційні органи

 

Ситуація з дорожнім фондом Чернігівщини турбує і нинішній склад обласної ради. На другій (позачерговій) сесії обласної ради восьмого скликання депутати ухвалили колективне звернення до Офісу Генерального прокурора, Антимонопольного комітету України та Національного антикорупційного бюро України щодо недопущення застосування вимог, що обмежують конкуренцію в сфері публічних закупівель.

Відповідне звернення обласна рада ухвалила в підтримку вимог від місцевих підприємств, що здійснюють діяльність у сфері будівництва, ремонту та утримання доріг, а саме: ТОВ «ТРАНС ЛАЙН ГРУП», ТОВ «НПО СВАРОГ», ПрАТ «ШРБУ №82» та ТОВ «ШБУ-14».

У резолютивній частині тексту йдеться про те, що Служба автомобільних доріг у Чернігівській області при проведенні тендерних закупівель свідомо завищує очікувану вартість контрактів, чим встановлює необґрунтовані вимоги до учасників, а саме підтвердження суми річного доходу на рівні 1 мільярда 100 мільйонів гривень. У той самий час реальне фінансування за результатами проведених торгів за декілька попередніх років не перевищує 100 мільйонів гривень на рік.

«Виникає ситуація, коли підприємства Чернігівщини навмисно усуваються від участі у тендерних закупівлях через невідповідність одному з критеріїв, встановленому у тендерній документації, фінансовій спроможності, – говориться у зверненні. – Очевидно, що брати участь у закупівлях і отримати бюджетні замовлення зможе тільки обмежене коло будівельних підприємств, зареєстрованих в інших регіонах України».

Місцеві дорожні компанії вбачають у таких діях приховану монополізацію та захоплення ринку дорожніх послуг. Вони бояться, що внаслідок такої діяльності Служби автомобільних доріг у Чернігівській області в період реалізації програми Президента України «Велике будівництво» значна кількість працівників дорожньої галузі Чернігівщини залишиться без роботи, а місцеві бюджети – без значних фінансових надходжень. Це все може призвести до скорочення робочих місць, несплати податків та подальшому занепаду дорожньо-будівельної галузі в Чернігівській області.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"