Лебедівці вимагають автобус до Чернігова                        

Мешканці села Лебедівка Козелецького району живуть без рейсового автобуса вже не один місяць. Раніше туди заїздили автобуси і з Козельця, і з Чернігова, а зараз – лише київський, і той в обідню пору. І всі жителі Лебедівки хочуть, щоб у них було нормальне транспортне сполучення з обласним центром. Адже не зважаючи на те, що село відноситься до Козелецького району, майже всі місцеві жителі їздять до Чернігова – хто в лікарню, хто на базар.

До редакції «Чернігівщини» надійшов лист від жителів села Лебедівка, в якому вони просять допомогти, щоб до їхнього села заїжджало маршрутне таксі Чернігів-Десна, як це було раніше.

«Колись до нас заходив автобус з автостанції на Муринсона «Чернігів – Десна». Він заїздив вранці і ввечері. Дуже зручно було їздити до Чернігова. Десь рік тому цей маршрут забрав приватний перевізник. І з тих пір маршрутки до нас не їздять. Треба самим ходити два кілометри до траси, аби виїхати з села. Та й виїхати не завжди вдається. Можемо на трасі не одну годину простояти, поки хтось підбере. Дуже хочемо знову мати автобусне сполучення з Черніговом».

 

Відстань в два кілометри перевізнику не під силу

Вже рік, як до Лебедівки вранці перестав заїздити автобус Десна-Чернігів. Люди сміються, що їм до Києва простіше добратися, аніж до обласного центру. Адже рейсовий автобус Чернігів-Київ їздить справно щоранку.

«Раніше рейсовий автобус Чернігів – Десна заходив до Лебедівки, – згадує Ніна Лавриненко. – Він їхав з Чернігова на Десну ввечері, там ночував і вранці з Десни їхав на Чернігів, попутно заходячи в наше село. Та вже більше року замість рейсового автобуса їздять маршрутки. І цей новий перевізник не хоче до нас заїздити. А що ж тут проїхати від траси два кілометри по хорошій дорозі? До того ж, зупинка в нас у селі, і кілометраж рахується від зупинки до зупинки. Сам перевізник каже, що йому невигідно і що до нас заїздить київський автобус. Дійсно, о восьмій ранку їде автобус з Чернігова на Київ, потім він в обід їде з Києва на Чернігів і також до нас заїздить. Та людям же потрібно вранці їхати в місто, а що там робити після обіду? А ми хоч і до Козельця поки що відносимося, та в лікарню  їдемо в  обласну. От і виходить, що вранці вибратися на Чернігів нічим. Тільки пішки до траси, а там чи маршрутку чекати, чи попутку ловити. Та влітку ще можна постояти, а взимку… Машини їздять, але вони не дуже хочуть нас брати. До траси можна виїхати автобусом шкільним, але ж це десь о 7.30 ранку, а автобус з Десни о 9.30 їде. І що на трасі робити стільки часу?»

На автовокзалі в Чернігові розводять руками, мовляв, не мають жодного впливу на перевізника. Сам перевізник відмовляється коментувати.

 

Перевізник їхати по одну людину не хоче

В Максимівській сільраді погоджуються, що жителям Лебедівки потрібен автобус, який би вранці їхав через село до Чернігова. Більше того, місцеве керівництво зверталося до перевізника маршруту Чернігів-Десна і просило, щоб той заїздив в Лебедівку, але отримало відмову. Мовляв, через одного пасажира не хочуть пальне витрачати.

«Автобус «Чернігів-Десна» перестав заїздити до Лебедівки десь рік тому, коли цей маршрут забрав приватний перевізник, – розповідає секретар Максимівської сільської ради Валентина Бригінець. – Зараз туди заїздить автобус Київ-Чернігів. От тільки вранці він іде з Чернігова на Київ, а з Києва на Чернігів лише в обід і ввечері. Людям, звичайно, не дуже зручно, бо що в тому місті робити в обід? У нас же в основному в лікарню люди їдуть. Приватні маршрутки Десна-Чернігів їдуть вранці, але вони не заходять в село, а до траси людям іти пішки. Наша голова, Ніна Григорівна, зверталася з цим питанням і до працівників автостанції, і до перевізника. Той сказав, що  невигідно заходити заради одного чи двох пасажирів».

 

За автобус «Козелець-Лебедівка» доводилося платити сільраді

Немає в Лебедівці транспортного сполучення і з районним центром – Козельцем. Рейсовий автобус «Козелець-Лебедівка» перестав ходити ще на початку цього року.

«Автобус «Козелець-Лебедівка» курсував таким маршрутом завжди. От тільки раніше їздив безкоштовно, а останні три роки сільрада повинна була платити щорічно гроші автостанції (тепер там приватне підприємство, – Авт.), щоб цей автобус їздив, – пояснює Валентина Бригінець. – Гроші немаленькі, торік ми заплатили 48 тисяч гривень за рік, а вже на цей рік у нас зажадали 50 тисяч. Ось тільки їздив цей рейсовий автобус недобросовісно. Вже торік багато скарг було. Водій забирав у Козельці людей і далі їхав так, як йому хотілося. Міг доїхати до того села, де виходив останній пасажир, і повернутися назад. Йому було байдуже, що в Лебедівці чекали люди, щоб їхати на Козелець. Міг взагалі доїхати до Моровська, а далі не їхати. Людям просто віддавав гроші –  добирайтеся, як хочете. Максим над трасою, а от Лебедівка – збоку. Тому в цьому році Деснянська громада і ми відмовилися від нього. З 1 січня автобус Козелець-Лебедівка не їздить. Та, якщо логічно, то він і не потрібний. Інша річ – на Чернігів».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора та з відкритих джерел

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"