Крізь муки до... тепла

Багатодітній родині із села Кобижча з настанням холодів відключили блакитне паливо. Ось так, без жодних попереджень, приїхали і перекрили кран, мовляв, у вас заборгованість. Мати чотирьох дітей Галина Ситнік довго не могла повірити своїм очам, коли їй прийшло повідомлення від ПАТ «Чернігівгазу», що за нею станом на 28.09.2017 року обліковується заборгованість за несанкціонований відбір природного газу з газорозподільної мережі в сумі 10 194 гривні!

«Яка заборгованість?! Я справно сплачувала за газ кожен місяць. Більше того, маємо субсидію. Щомісяця надходили квитанції, що у мене переплата, – показує офіційні документи розгублена жінка. – Двоє моїх дівчат, 3-річна Соня і 6-річна Вікторія, до дитсадка не ходять – я сама їх виховую. Синок Кирило – школяр, найстарша Іринка в Ніжині вчиться. Я інвалід з дитинства по зору. Звідки я візьму таку суму? Перед цим взяли у нас на повірку лічильник. Виявилося, що коли горить одна з конфорок на газовій плиті, лічильник «не крутить». Але хіба то наша вина? Як ми могли знати? Лічильник та пломба не пошкоджені. До речі, нам його й досі не повернули, а повідомлення про борг прислати не забарилися. Я поїхала в Бобровицю в газове господарство і попросила їх відновити нам тепло, мовляв, за кілька разів погашу ту незрозумілу заборгованість. Але мені сказали, що так не можна. Всю суму треба сплатити одразу».

Чоловік пані Галини Володимир, зрозумівши, що проблему так швидко не вирішити, побудував грубку.

«А що робити? – бідкається батько. – Їсти дітям навіть ніде готувати, я не кажу вже про холоднечу в хаті. І води треба підігріти десь, щоб помитися, попрати».

Пережити, звісно, можна, але сільську родину дуже обурило те, що з ними, законослухняними платниками, повелися так, наче зі злочинцями.

«Ми звернулися до громадської організації «Народний контроль та правозахист», там нас одразу проконсультували. Пообіцяли допомогти. Добре, що є такі люди, які безкоштовно беруться за вирішення безвихідних ситуацій простих людей», – розповідають Ситніки.

За кілька днів газівники таки зглянулися.

«Розглянувши всі обставини справи та враховуючи сімейне становище родини Ситнік, комісія ПАТ «Чернігівгаз» прийняла рішення не нараховувати штрафні санкції і відновити газопостачання будинку», – повідомили в компанії.

В той час, коли матеріал готувався до друку, газівники таки відновили постачання блакитного палива до будинку багатодітної родини.

«Щоб бути впевненими у завтрашньому дні – груба нам не завадить. Адже на вулиці майже зима, а в хаті діти, яких треба і нагодувати, і обігріти, щоб, не доведи Господи, ніхто не захворів», – наголосила пані Галина.

Про ще одну постраждалу від газових монополістів – Наталію Красноок із села Мирне (Бобровицький район) – газета «Чернігівщина» писала неодноразово. Її газова епопея про викачування міфічних боргів триває вже понад рік. Феміда кілька разів ставала на бік рішуче налаштованої Наталії Василівни, але омріяного тепла в оселі жінка так і не відчула. І ось – диво! 27 листопада газівники вдруге приварили газову трубу до будинку пані Наталії і в її хаті НАРЕШТІ з`явилося тепло... Та хто відповість за те, що в оселі пенсіонерки 448 днів, з яких 226 – в опалювальний період, не було блакитного палива?! Хто відповість за потріскані труби, шпалери, що повідпадали, а найголовніше – за оголені нерви сільської мешканки?!

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"