Коцюбинський і Пушкін знайшлися

У Чернігові 4 січня знайшли викрадені бюсти українського письменника Михайла Коцюбинського та російського поета Олександра Пушкіна. Пам’ятники були складені разом біля центрального парку, в самому центрі міста. Є думка, що їх просто туди підкинули через те, що справа набула розголосу.

Нагадаємо, погруддя класика української літератури Михайла Коцюбинського, який знаходився на Болдиній горі, було вкрадене 18 грудня минулого року, а через два тижні – 31 грудня – невідомі викрали погруддя Олександра Пушкіна на Валу. І саме після викрадення другого погруддя ці справи набули широкого розголосу. Як запевняють в поліції, знайти ці пам’ятники стало для них справою честі.

«Пам’ятники знайшли співробітники поліції. Обидва бюсти цілі, – говорить начальник Чернігівського відділу поліції, підполковник поліції Володимир Реберг. – За фактом крадіжки бюста Пушкіна було відкрито кримінальне провадження за статтею ст.185 КК України «Крадіжка». У випадку з погруддям Коцюбинського було відрито кримінальне провадження за двома статями – «Крадіжка» та «Наруга над могилою». Розслідування крадіжок пам’ятників перебуває на контролі керівництва Головного Управління Національної поліції в Чернігівській області».

Наразі поліція не розголошує деталі, пов’язані з цими крадіжками, адже триває слідство і зайвий гамір навколо ситуації може лише завадити. Тим паче, що за ці дні низка публічних осіб намагалися втрутитися в процес роботи поліції, що є неприпустимим.

Поки що поліція не передаватиме пам’ятники місту. І щоб подібні крадіжки не повторювалися, в поліції радять міській владі створити якісну систему охорони пам’ятників архітектури.

«Щоб аналогічні ситуації в Чернігові більше не повторювалися, міська влада має провести комплексну роботу та створити якісну систему охорони культурних пам’яток (належне освітлення, камери відеоспостереження, чергування муніципальної варти, обладнання засобами технічного захисту, – говорить начальник Головного управління Національної поліції Едуард Альохін. – Лише після цього поліція передасть пам’ятники місту».

Поліція проводить подальші слідчі дії.  Тривають пошуки причетних до крадіжок осіб.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"