Коропські старшокласники - за чисту громаду

Щоб переконати мешканців громади сортувати і здавати сміття централізовано, учні 10-11-класів Коропської ЗОШ разом з керівником місцевого комунального підприємства створять ініціативну групу. Перші ідеї активістів підтримав голова Коропської ОТГ та старости старостинських округів під час публічної консультації, організованої ГО “Центр UA” 27 лютого.

Позитивний досвід налагодження централізованого вивозу сміття з Билського старостинського округу готові впроваджувати не всі 16 округів ОТГ. Все тому, що мешканці сіл, за словами старост, не розуміють, навіщо платити за вивіз сміття, і власне шкоду від самовільного викидання або спалювання твердих побутових відходів у непристосованих для цього місцях (лісосмуги, водойми, узбіччя доріг між населеними пунктами, закопування на городі). 

Про сортування поки що рано говорити, як вважає керівник КП “Благоустрій” Коропської селищної ради Сергій Мурашко, людей треба привчити викидати сміття в одному місці: 

“Нам би спершу переконати людей зносити сміття до однієї купи, а не викидати там,  де вони хочуть, так і до сортування дійдемо”.

За словами голови Коропської ОТГ Віктора Журавля, якщо в старостинських округах будуть сортувати сміття, то комунальному підприємству буде дешевше і вигідніше його у них централізовано забирати. Також він запропонував учням Коропської ЗОШ допомогти комунальному підприємству провести інформаційну кампанію серед місцевих жителів.

Старшокласники погодились, а тому старости запропонували молоді відвідати навчальні заклади їхніх сіл для проведення інформаційної роботи, а керівник “Благоустрою” пообіцяв забезпечити такі візити логістично, зокрема за допомогою транспорту підприємства.

Учениця 11-ого класу Оксана Даниленко зазначила, учні готові долучитися до роботи з людьми, підготувати презентації та інформаційні матеріали: 

“Нашими силами реалізовано багато екологічних проектів, в минулому році було проведено “суботник” - маленькі діти допомагали нам збирати сміття, його дуже багато. Ми вважаємо, що контейнери мають бути не тільки для пластику, але й для скла та інших сортованих відходів”. 

Радниця з питань комунікації Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Стельмах запропонувала учням активізувати громаду, а потім проводити змагання з іншими ОТГ. Також вона  розповіла про досвід Талалаївської ОТГ, де в обмін на пластикові пляшки роблять стенди в шкільні класи. І пояснила юним активістами про можливості, які дає бюджет участі, що діє в Коропській ОТГ, проектна діяльність, участь у тренінгах. Особливо молодь зацікавила перспектива спробувати свої сили у написанні справжнього проекту й отримати фінансування для реалізації своїх ідей з місцевого бюджету. 

Аби не втрачати час і можливості, перший візит з інформаційною кампанією новостворена ініціативна група планує здійснити до школи Риботинського старостату. Учні та влада впевнені: відвідуючи село за селом, спілкуючись з дітьми та дорослими, розповідаючи про користь сортування та централізованого збору сміття, у них вийде змінити ставлення мешканців до цієї проблеми. Згодом у такий спосіб їм вдасться вирішити проблеми із засміченням територій всієї громади.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"