Кому потрібніший дитсадок?

Дещо притихле останнім часом освітянське життя Прилук знову вибухнуло скандалом: міська влада забирає в дітей-інвалідів дитячий садок! Історія питання сягає своїм корінням цьогорічного лютого: саме тоді виконком міської ради ухвалив рішення про перенесення ДНЗ №23 компенсуючого типу (спеціального) у вивільнене крило приміщення дошкільного навчального закладу №26. Тобто, хворих на тяжкі недуги дітей пропонується перевести у звичайний дитсадок. Члени виконкому, як це часто буває, ознайомилися з проектом рішення й проголосували за нього, особливо не занурюючись в суть проблеми. А вона, як виявилося, є! І немала. Бо чим жвавіше та ретельніше почала рухатися справа з переселенням, тим сильнішим стає опір працівників 23-го дитсадка і батьків його вихованців. Батьки та вихователі оббивають пороги громадських приймалень опозиційних політичних сил, благаючи посприяти у відміні рішення виконкому.

- Ситуація у спеціалізованому дитсадку надзвичайно напружена, працівники залякані владою, - коментує ситуацію голова фракції «Батьківщина» у Прилуцькій міській раді Світлана Яременко. - Бояться втратити роботу, тому відкрито йти наперекір міському управлінню освіти та меру не наважуються.

ДНЗ №23 компенсуючого типу, у якому виховуються діти-інваліди з важкими хворобами та вадами розвитку, багато років функціонує у зеленому й затишному куточку Прилук. Тепер же його хочуть переселити в інший мікрорайон міста, людний та гамірний; до того ж, у не обладнане відповідним чином приміщення. «Мінус» - і у відсутності автономного опалення, яке встановлено у теперішньому приміщенні дитсадка. «Новий» садок опалюється централізовано, тому у його кімнатах тепло не завжди, буває й по 15-17 градусів. Також цим переведенням влада позбавляє хворих дітей спортзалу й душових кабінок, майданчика для ігор та відпочинку і фруктового саду, плоди якого, до речі, вже не один рік складають невід’ємну частину харчування вихованців. То й поповзли містом чутки, що хтось накинув оком на ласий шмат – гектар доглянутої землі, який належить спеціалізованому ДНЗ.

- Це проблема на порожньому місці, - запевняє мер Прилук Юрій Беркут. – У приміщенні ДНЗ №23 буде створено стаціонар для одиноких прилучан при територіальному центрі. Такі стаціонари вже є скрізь в області, тільки в нас немає. За мою бутність міським головою у Прилуках не закрилося жодного садка чи школи. І зараз мова йде не про знищення дитсадка, а про його переселення. Залишиться і юридична особа, і штат працівників ДНЗ. У приміщенні, де він розміститься, буде зроблено капітальний ремонт, створені умови набагато кращі за ті, в яких він працює сьогодні.

Втім, батьки та вихователі не розділяють оптимістичного настрою мера. Вони вже й «підшукали» приміщення ще одного дитсадка в Прилуках, яке наразі пустує та пропонують туди поселити літніх одиноких людей. Аби тільки залишили їхнім особливим дітям спеціалізований дитсадок, який відповідає всім необхідним нормам і потребам. Та чи готова влада прислухатися до людей? Поки що на жодному засіданні виконкому питання про перегляд горезвісного лютневого рішення навіть не ставилося.

 

                                Людмила Смик

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"