Кому належить санаторій “Остреч” і чому він перестав бути “чернігівським”?

Нині славнозвісний санаторій “Остреч” переживає не найкращі часи, немає господаря. Минулого тижня працівники виступили проти теперішніх орендаторів, вважаючи їхні кроки такими, що ведуть до його загибелі.

Обласна рада через суди намагається повернути славнозвісний курорт чернігівський громаді.  Кому ж належить сьогодні “Остреч”? Відповідь на це питання дає журналіст Сергій Лавський.

 

Менський санаторій «Остреч» називають туристичною перлиною  Чернігівщини та гордістю Менщини.

 Багато хто знає про існування Мени саме завдяки цьому санаторію (та ще зоопарку). Але не всі знають, що заклад цей вже не зовсім менський і навіть не Чернігівський.

Кому належить санаторій «Остреч»?

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, на даний момент засновниками Менського санаторію «Остреч» є ТОВ “Сільгоспздравниця» (м. Тернопіль) та Асоціація «Украгромайно Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств» (м. Київ).

 Частка ТОВ в статутному капіталі санаторію становить близько 14%, Асоціації – 86%.Засновниками ТОВ «Сільгоспздравниця» є Магаляс Богдан Павлович та Магаляс Ігор Павлович. Засновниками Асоціації «Украгромайно ВССП» є це ж саме ТОВ «Сільгоспздравниця» та Аграрний Союз України (м. Київ).

 Засновники Аграрного Союзу України – 16 юридичних осіб з різних областей України. Є серед них й один представник Чернігівщини – ТОВ «Виробничо-науковий селекційний центр з м’ясного та молочного скотарства «Авангард» (Коропський район, с. Свердлівка).

 Співзасновником «Авангарду» значиться Олександр Боровик – уродженець Свердлівки, відомий український аграрій та політик. Отож, фактичними власниками «Остречу» є Богдан та Ігор Магаляси та Аграрний Союз України з безліччю учасників.До речі, на сайті Аграрного Союзу України зазначено, що Ігор Магаляс є завідувачем юридичним сектором Аграрного Союзу України.

Санаторій Санаторій «Остреч» було відкрито 1979 року. У Статуті закладу 1990 року говорилося, що санаторій створений колгоспами та господарствами шляхом добровільного об’єднання частини своїх фінансових та матеріально-технічних ресурсів і за рахунок централізованого союзного фонду соціального страхування колгоспів. Завдяки Єдиному державному реєстру судових рішень ми дізнаємося, що до серпня 2008 року основна частка санаторію (майже 80 %) належала

 Чернігівському обласному союзу сільськогосподарських підприємств, співзасновником якого, до речі є Рада сільськогосподарських товаровиробників Менського району.

 1 серпня 2008 року голова правління Чернігівського обласного союзу сільськогосподарських підприємств Володимир Яременко видав відповідальному секретарю Сергію Лаврентьєву довіреність на право представництва союзу.

 5 серпня 2008 року використовуючі цю довіреність Сергій Лаврентьєв підписав договір про передачу частки Чернігівського обласного союзу сільськогосподарських підприємств в статутному капіталі санаторію Всеукраїнському союзу сільськогосподарських підприємств, який згодом був перейменований у Аграрний союз України.

 У грудні 2010 року Аграрний союз України передав свою частку у власність Асоціації «Украгромайно Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств».

 Після передач та продажів часток санаторій отримав нинішніх власників

 - Асоціацію «Украгромайно Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств» (м. Київ) та ТОВ «Сільгоспздравниця» (м. Тернопіль).

Що відбувається з санаторієм зараз?

З судових матеріалів ми з’ясовуємо, що Менський санаторій «Остреч» заборгував ТОВ «Сільгоспздравниця» близько 1,7 млн. грн. згідно договору поставки товарів та надання послуг.

 ТОВ «Сільгоспздравниця» подало судовий позов до Менського санаторію «Остреч» та Асоціації «Украгромайно ВССП» з вимогою збільшити розміру частки позивача у статутному капіталі санаторію на частину суми боргу.

 Нагадаємо, що засновниками ТОВ «Сільгоспздравниця» є Богдан та Ігор

 Магаляси. Засновниками Асоціації «Украгромайно ВССП» є це ж саме ТОВ «Сільгоспздравниця» та Аграрний Союз України (м. Київ). А Ігор Магаляс є завідувачем юридичним сектором Аграрного Союзу України.

 Тож засновники товариства, частково, подали до суду самі на себе.Але якщо суд задовольнить вимоги, то таким чином частка Магалясів може збільшитися, а Аграрного Союзу України зменшитися.

Що від цього всього жителям Менщини?

Якою буде частка санаторію у Аграрного Союзу України жителів Менщини може особливо не хвилювати, адже серед засновників АСУ ми їх не знайшли.

 Ниточки між жителями району і санаторієм обірвалися 5 серпня 2008 року, коли Чернігівський обласний союз сільськогосподарських підприємств віддав Всеукраїнському союзу сільськогосподарських підприємств свою частку в санаторії. Нагадаємо, що засновниками Чернігівського обласного союзу є Рада

сільськогосподарських товаровиробників Менського району. Засновниками Ради (на даний час) є 15 сільськогосподарських підприємств Менського району. Серед цих підприємств є сільськогосподарські кооперативи.

Теоретично, деякі пайовики сільськогосподарських колективів району могли б також отримати свої частки в санаторії. Але, як говорив відомий політик, маємо те, що маємо.

Боротьба за санаторій триває.

Активні судові «бої» за право володіння санаторієм тривають з 2008 року. Однією з перших до суду звернулася рада сільськогосподарських товаровиробників Менського району. Вона заявила, що передача частки санаторію Чернігівським обласним союзом сільськогосподарських підприємств Всеукраїнському союзу сільськогосподарських підприємств є неправомірною.

 Права на санаторій заявляла держава. У свій час регіональне відділення Фонду державного майна України по Чернігівській області наказом затвердило державну частку у майні санаторію.

 Також права на санаторій заявляли територіальні громади Менського району та Чернігівської області.

 7 серпня 2008 року Менська районна рада прийняла рішення про включення майнового комплексу санаторію «Остреч» у спільну власність територіальних громад Менського району.

 18 вересня 2013 року Чернігівська обласна рада прийняла рішення про включення майнового комплексу санаторію «Остреч» у спільну власність територіальних громад Чернігівської області.

 Вже пройшли десятки судових засідань. Нинішні власники санаторію вміло відстоюють свої права і більшість судових рішень виноситься на їх користь. Але опоненти не здаються.

Ціна питання

Знову ж таки з судових матеріалів ми дізнаємося, що боротьба йде за об’єкти нерухомості, розташовані на ділянці загальним розміром майже вісім гектарів.

 Розмір статутного капіталу санаторію «Остреч» становить майже п’ять мільйонів гривень.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"