Кличко обрав Олександру з Носівки

П’ятнадцятирічній Олександрі Чуєнко з Носівки цьогоріч неабияк пощастило – дівчинка стала учасницею літнього табору Фонду братів Кличко «Школа Успіху». З чотирьох тисяч претендентів вона потрапила до омріяної сотні і мала честь представляти свою область на Всеукраїнському проекті для соціально-активної молоді. Організатори цього заходу вже всьоме збирають підлітків, які можуть і прагнуть змінити світ на краще. Безкоштовні десятиденні тренінги «Школи Успіху» допомагають їм розвинути лідерські якості та розкрити розумові і творчі можливості.

Саша зізналася кореспонденту «Чернігівщини», що після відвідин столичного проекту вона по-іншому почала дивитися на життя та вірити, що з мріями можна досягти вершин. А днями їй вдалося створити свою локальну школу успіху, яку оцінили по достоїнству носівські школярі. Бо далеко не кожному учневі райцентру вдається посидіти у міністерському кріслі чи взяти майсер-клас у професійного  фотографа та керівника «Time Studia» Дмитра Нікуліна, який працює з Дмитром Монатіком, Тамерланом і  Альоною Амаргалієвою та багатьма іншими зірками.

 

- Олександро, звідки ти дізналася про «Школу Успіху» та як відбувався відбір учасників?

- За кілька днів до дедлайну я почула від своєї сестри про такий собі проект. Тож часу для вагання у мене не було. В останній день подала свою анкету разом з хвилинним відеороликом, у якому аргументувала чому саме я маю стати учасницею освітнього проекту. У мій День народження мені зателефонували, провели співбесіду і повідомили, що я у сотні. Це було неочікувано для мене, бо конкурс там був дуже великий. Найбільший з усіх років – понад чотири тисячі заявок. З них відібрали п’ятдесят дівчат і п’ятдесят хлопців. Займалися ми окремо, аби зосередити увагу лише на навчанні. Вже в перший день мене неабияк надихнула директор фонду Аліна Носенко, яка дала нам зрозуміти, що ми тут для того, аби навчитися реалізовувати наші мрії. Та я тоді навіть не здогадувалася, якими різноманітними і корисними можуть бути ці мрії. Бо ми звикли жити загальноприйнятими стереотипами: освіта, робота, власний будинок, родина, відпустка на морі... І навіть не уявляємо скільки всього навколо. Скільки цікавих перспектив, яких ми впритул не бачимо.

- Розкажи про свій перший день перебування у таборі...

- Саме в перший день я вже зрозуміла, що це не табір. І він не починається першим днем і не закінчується останнім. Дні були дуже насичені. Лекції починалися о 9-тій ранку. Закінчувався день о 22.00 рефлексією. Я не звикла до такого інформаційного навантаження. Дуже стомлювалася, але почувалася шалено щасливою. Бо нас навчали жити правильно і цікаво: не марнувати часу, працювати, працювати багато, жартувати, надихати, змінювати і бути відповідальними.

- Хто справив на тебе особливе враження?

- Важко виділити когось одного... Щодня ми зустрічалися з людьми, які самі себе зробили. Які досягли успіху завдяки своїй праці. Ось, наприклад, в перший день ми зустрілися з Олексієм Малицьким, який розповів свою життєву історію про такого собі звичайного хлопця із Дрогобича, який підкорив чотири континенти, запустивши не одну лінію одягу. Він вчив нас позбуватися непотрібних у житті стереотипів, якими ми звикли жити і які нам дуже часто заважають на шляху до здійснення мети. Неабияк сподобалася зустріч із Наталією Адаменко, яку ми всі добре знаємо завдяки проекту «Від пацанки до панянки». Саме вона вчила дівчат етикету. Пані Наталя чудовий фахівець і розкрила нам свої секрети успіху та дала багато суттєвих порад, як поводити себе у різних життєвих ситуаціях. Нам пощастило зазирнути на кухню 1+1 Продакшн. Ми відвідали редакцію ТСН, де знімають новини та Сніданок з 1+1, а також режисерські кімнати та продюсерський центр. Дізналися про корпоративну культуру компанії, особливості зйомок на виїзді, розпитували про кризові ситуації, а також спробували себе у ролі ведучих.

- Чи вдалося зустрітися із засновниками школи всесвітньовідомими братами Кличками?

- За десять днів ми прослухали 28 лекцій та майстер класів. Але на зустріч із засновниками школи все-одно чекали з особливим запалом. Щойно з’явився Володимир Кличко, школа вибухнула оплесками. Нас переповнювали емоції. В голові безліч питань – які рецепти досягнення успіху в житті та кар’єрі, як правильно ставити мету й ефективно її досягати... Ми дуже класно поспілкувалися з Володимиром. Він справив приємне враження. Наприкінці зустрічі він назвав п’ять головних принципів, якими керується в житті. Їх, мабуть, запам’ятав кожен учасник. Перший крок найважчий – просто зроби це. В тебе все вийде. Другий – ми самі будуємо собі стіни. Третє правило – я сам рушійна сила. Четвертий принцип – я повноцінна бойова одиниця. І останній – поразка – не мій вибір. Кожен із нас зрозумів, що це не правила боксера. Це кроки, якими ми маємо йти до своєї мрії.

- Ідея про створення у Носівці подібної школи твоя власна чи це завдання для випускників із «Школи успіху»?

- Організувати у своєму місті лекторій для своїх однолітків – це було для нас таким собі іспитом. Зараз подібні школи проходять у різних регіонах України. У когось це виходить з легкістю, у декого – навпаки. Так ми перевіряємо чого нас навчили. Я неабияк задоволена результатами своєї триденної школи успіху. Здається, все вийшло якнайкраще. У таємному анкетуванні були лише позитивні відгуки від учасників. Носівські гімназисти із задоволенням долучилися до втілення моєї ідеї, хоча в цей час ми були на канікулах.

- Чим дивувала однолітків?

- Організація «Школи успіху» в рідному місті змусила мене вийти з зони комфорту. Я дуже хвилювалася. Два місяці жила лише думками про цей проект. Але я неабияк вдячна своїй мамі, яка мене підтримала у всіх моїх починаннях. До цього я й не уявляла, як створюються подібні заходи. Але все не так важко, як здавалося. Паніка за кілька днів до старту і радість по закінченню, що все вдалося. Мене підтримали і місцеві спонсори, і директор гімназії Любов Сліпченко. На моє запрошення відгукнулася столичний психолог Наталія Облакевич, яка провела цікаву лекцію. Кожен мав можливість поспілкуватися з нею окремо про те, що його хвилює. Хтось навіть розчулився до сліз. А хтось зміг відповісти на питання, які його давно хвилювали. Наступного дня у нас була екскурсія до Кабінету Міністрів України і зустріч та майстер-клас від відомого в Україні й за кордоном фотографа, засновника школи-студії «Time Studia» Дмитра Нікуліна. Всі були у захваті від історії Дмитра, від його робіт. А ще він провів нам цікавий майстер-клас із заохочувальними подарунками. На третій день ми підбивали підсумки, вручали сертифікати учасникам, фотографувалися, ділилися враженнями... Мені неабияк приємно, що мої друзі-однолітки того ж дня вже підходили зі своїми ідеями: організувати екологічний проект, створити волонтерський рух... Тобто, мої зусилля були недаремними.

Дебют нашої землячки Олександри Чуєнко із Носівки в якості організатора та менеджера проекту вдався! Бо вона повірила у свої сили, можливості, здібності... Повірила в себе. Когось вона змотивувала, когось надихнула, когось заохотила... Але довела всім і кожному, що все у наших руках. І доки хтось жаліється на життя, наша прогресивна молодь ставить собі чергову мету і з радістю її досягає.

 

Сніжана БОЖОК 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"