Картопля коштуватиме півтори гривні: фермери прогнозують обвал цін на другий хліб


 

Наступного року ціни на товарну картоплю можуть впасти до критично низьких. Вже сьогодні виробники картоплі озвучують найгірші прогнози – до півтори гривні за один кілограм. Що стане причиною можливого обвалу і до чого це призведе в майбутньому?

 

Виручили Лукашенка з Путіним

 

Цьогоріч у сезон збору врожаю картоплі ціна за один кілограм товарного продукту доходила до 12-ти гривень. Перекупники в селах не могли заповнити фури картоплею, оскільки вона не вродила у більшості домогосподарств. Головною причиною слабких врожаїв вважають аномальну посуху. Здавалося б, чим ближче до зими, тим вищі ціни на другий хліб. Однак ситуація склалася протилежно – на український ринок зайшла іноземна картопля. Ринкові ціни на товарну бульбу стрімко пішли донизу одразу після зустрічі Президента України Володимира Зеленського з його білоруським колегою Олександром Лукашенком. Відтак Україна відкрила кордон і дозволила неконтрольований імпорт білоруської продукції.

Фермер Григорій Ткаченко, який нещодавно повернувся з сільськогосподарської виставки у місті Ганновер (Німеччина), розповідає про те, що найбільше неврожаям української картоплі радіють білоруси та росіяни.

«Я розмовляв із білорусами, так вони у захваті від нашої політики – ми їм дали можливість заробити на нас, – розповідає картопляр. – Наступного року білоруси мають наміри серйозно збільшити посівні площі під цю культуру. Зрозуміло, що під виглядом продукції з Білорусі до нас іде і картопля з Росії».

 

Запорука гарного врожаю – це сорти і технологія

 

У фермерському господарстві «Напорівське» цьогорічний врожай вважають значно гіршим за минулі роки, однак ціна на продукцію з горою все ж перекрила всі витрати. Загалом середній врожай бульби тут склав близько 30 тонн з гектара. Найкраще вродив сорт «Королева Анна» – 36 тонн з гектара.

«Картопля рентабельна завжди, але в цьому році вона дуже рентабельна, – каже Григорій Михайлович. – Пов’язано це, зрозуміло, з неврожаєм».

А запорукою хороших врожаїв тут вважають сорти та технології.

«Ми більше трьох років картоплю одного сорту не тримаємо, завжди оновлюємо репродукцію», – говорить дружина фермера Валентина Володимирівна.

До речі, сортування продукції в господарстві цьогоріч закінчили завчасно, встигнувши реалізувати картоплю за хорошими цінами. Все – завдяки тим-таки ж технологіям. Сортувальна та пакувальна лінія польської фірми «Адена» здатна за один робочий день розфасувати близько 20 тонн картоплі. Пропускна ж спроможність агрегата – до 100 тонн на добу!

Тут сортують другий хліб

 

Принцип роботи «Адени» нескладний. Спочатку картопля потрапляє з причепа в бункер, звідти – подається транспортером. Основне завдання машини – розділити на три фракції. Перша фракція – сміття, земля і дуже дрібна картопля. Друга фракція – насіннєва картопля. Третя – це товарна картопля. Відстань між вальцями можна регулювати, таким чином контролюючи фракцію картоплі.

Пакувальна лінія

Після того, як картоплю розсортували у великі ящики, під’їжджає кара, яка відвозить ящики до лінії упакування. Далі – знову бункер, транспортер і оглядовий стіл, на якому нетоварну картоплю відкидають вручну, щоб надати картоплі товарного вигляду. Перед оглядовим столом стоять щітки, які обчищають картоплю. Всього на лінії задіяні 12 працівників.

Навантажувач значно полегшує працю

 

З такою політикою – української картоплі не буде

 

Для більшості фермерів картопля – не основна культура, її вирощують ті, хто має відповідне обладнання та технології. Мінімум хімікатів і максимум органіки! Через це вітчизняна бульба – поза конкуренцію в якості з тією ж білоруською чи російською. Картопля, завезена з сусідніх країн, зазвичай через надмірну кількість хімії швидко псується.

«Картопля – це стратегічна культура, тому ніколи немає проблем із її реалізацією, є проблеми з ціною, – пояснює фермер. – Білоруська і російська картопля ж не конкурентна нашій, вони не можуть дати таку якість, як даємо ми. Вони дають вал, але не якість».

Разом із тим через імпорт від сусідів експерти прогнозують в наступному році обвал цін на їхню продукцію – до півтори гривні за кілограм! У перспективі це може призвести до ще більших скорочень посівів під картоплю і появи дешевої неякісної продукції від сусідів. Дуже печально, коли в державі з таким ресурсом відсутня політика захисту інтересів національного товаровиробника і взагалі будь-яка стратегія розвитку сількогосподарського виробництва.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Олексія Миколаєнка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"