Карантинний режим - через амброзію полинолисту


В області запроваджено карантинний режим через амброзію


На Чернігівщині збільшилися площі зараження амброзією полинолистою. Так, нові вогнища засмічення карантинним бур’яном виявили у місті Ніжин, селах Крути Ніжинського району та Монастирище Ічнянського. У зв’язку з цим на території Бахмацького, Бобровицького, Борзнянського, Варвинського, Ічнянського, Козелецького, Корюківського, Куликівського, Менського, Ніжинського, Новгород-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Сновського, Сосницького, Срібнянського, Талалаївського, Чернігівського районів та міст обласного значення запроваджено карантинний режим.

Затверджено План заходів з локалізації та ліквідації вогнищ карантинного організму амброзії полинолистої. У межах карантинної зони управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в області здійснює інспектування об’єктів регулювання, проводить нагляд, контроль за проведенням локалізації та ліквідації карантинних організмів. Також діє заборона вивезення з карантинної зони об’єктів, заражених карантинними організмами.

Амброзія полинолиста — вид отруйних трав’янистих рослин із родини Айстрових. Згідно з оцінками вчених-біологів України, амброзію полинолисту віднесено до отруйних рослин-алергенів. Масове цвітіння її проходить у серпні-вересні та стає дуже небезпечним для людей. Пилок амброзії – одна з причин масового захворювання людей на алергічні хвороби: осінню пропасницю, бронхоспазм, бронхіальну астму, гострий бронхіт. Лікування алергії, що викликана пилком амброзії, тривале й важке, а часом і безрезультатне.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"