Капітального ремонту доріг чернігівці і цього року не дочекаються

Асфальтні заводи вже розпочинають працювати, тож дірки в побитому дорожньому покритті почнуть підсипати вже за кілька днів, пообіцяв заступник міського голови Віктор Бережний.

А ось на капітальний ремонт доріг сподіватися не варто — для цього потрібні дуже великі кошти, яких зараз немає.

І хоча в режимі жорсткої економії бюджетних коштів доведеться працювати всім, уже прийняті загальноміські програми мають виконуватися. «Про це йшлося й на недавній нараді, що відбулася в міського голови Олександра Соколова за участю всіх заступників», — підкреслює Віктор Бережний.

Реконструкція підземного переходу біля готелю «Україна» таки має розпочатися цього року. Інвестор визначений, проектно-кошторисна документація для проходження експертизи майже готова. Треба враховувати, що місто поставило до інвестора дуже суворі вимоги — це й фінансові гарантії, котрі мають забезпечити виконання взятих інвестором на себе зобов’язань, і чіткий графік робіт, адже вони пов’язані з частковим обмеженням руху транспорту.

За умови успішного проходження проектом експертизи перший етап робіт має розпочатися орієнтовно наприкінці травня, а вже до початку дощового сезону завершитися. Реконструкція торкнеться як самого переходу, так і території в безпосередній близькості до нього, із невеликим заходом на алею у бік Красної площі.

Скверу Богдана Хмельницького пощастило менше — попередня реконструкція була запланована із розмахом, на таку грошей просто немає. Тож уже готову проектну документацію будуть корегувати в бік зменшення вартості. І хоча кошти на ремонт скверу вже в цьому році передбачені, не можна гарантувати, що роботи розпочнуться — багато в чому це буде залежати від ситуації в країні. Власне, як і з іншими проектами.

Молодих батьків, які живуть на Масанах, продовжує турбувати питання: чи не скасується будівництво обіцяного дитсадка? «Не скасується, — заспокоює Віктор Бережний. — Щойно буде підтвердження того, що субвенція із держбюджету в розмірі 10 млн. гривень на будівництво об’єкта виділена (залишок потрібних коштів передбачений у міському бюджеті), будемо оголошувати тендер і за його результатами розпочинати будівництво».

Продовжиться забудова і третього мікрорайону Масани. План передбачає, що тут виростуть дев’яти-, десяти- та шістнадцятиповерхові будинки — близько 160 тис. квадратних метрів житла. Одночасно буде розвиватися й запланована інфраструктура. Але одним із наріжних питань було й залишається будівництво трансформаторної підстанції по вул. Красносільського. Ціна питання — кілька десятків мільйонів гривень. «На жаль, інвестора поки знайти не вдалося, тож або будемо реконструювати підстанцію біля залізниці, або доводити кабельну лінію — про це попередні домовленості вже є», — зазначає заступник міського голови.

Знайшовся інвестор, який погодився добудувати довгобуд по вулиці Савчука в районі міського парку. На жаль, це чи не поодинокий випадок реконструкції об’єкта соціальної інфраструктури в первісному варіанті.

Житлове ж будівництво йде повним ходом. На цей та наступний роки зроблений гарний заділ — будмайданчики біля готелю «Придеснянський» (замовник — технологічний університет), по вулицях Попова, 1-го Травня. Вже розроблюється проектна документація і готовий працювати інвестор по проспекту Миру — вулиці Кільцевій. Продовжиться будівництво другої черги житла по проспекту Перемоги — вулиці Горького.

А ось щоб і старі, і нові будинки гармонійно вписувалися в міський пейзаж, треба подбати про гарне обрамлення — квіти. За останні роки працівникам комунального підприємства «Зеленбуд» вдалося дуже багато зробити для міста у плані озеленення. «Але впевнений: якщо до справи долучаться всі чернігівці — посадять квіти перед будинками чи офісами й магазинами, місто буде не впізнати. Проявляйте ініціативу, і вона не залишиться непоміченою!» — закликає Віктор Бережний.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"