Калина – справжня мати-героїня

Її життя рухається навколо родинної осі, закручуючи спіралі любові, поваги, взаємодопомоги, щоденних клопотів, невтомних буднів і таких самих вихідних. Кожен її день схожий на попередній, але іншого життя вона собі не уявляє. Бо жінка, на її думку, має народити і дати квиток у щасливе майбутнє стільком діткам, скількох вона в змозі поставити на ноги. Таке правило їй прищепили з дитинства. У Калини з чоловіком Володею поки що дев’ятеро дітей на двох. Коли вони зійшлися, у обох було по троє, виховують ще трьох спільних. Чому кажу «поки що» – бо, сміючись, молода жінка із закарпатським корінням обмовилася: тепер справа лишається за двійнятами. Хтозна… Можливо, хтось зверху розцінив цей невинний жарт як виклик. Тим більше, нашій героїні всього лишень 37 років.

Любові не пропонував, лише – тепло

Калина і Володимир самі з багатодітних родин, вона має десятеро братів і сестер, він – шість.

«Мої розкидані по всій Україні, є навіть в Чехії і Португалії, – сміється моя співбесідниця. – Це чудово – мати велику родину. Зустрічатися, слухати один одного… Сім’я – це не просто щось важливе у житті, це і є життя!».

З першим чоловіком Калина жила на Хмельниччині. Спочатку все було добре, але оковита швидко зруйнувала молоду родину.

«Чоловік почав часто заглядати до чарки. Жити стало нестерпно, – зізнається жінка. – Я забрала трьох малих дітей і поїхала у Петрівку (Бобровицький район, – Авт.) до брата. Пішла на роботу на зерносклад, де і познайомилася з Володею. Він працював на тракторі. Дуже рано став вдівцем. Хвороба забрала молоду дружину. Трійко діток лишилися на ньому. Ми з ним разом ходили з роботи додому. Раз зайшов у хату, другий… А вже заморозки почалися – холодно. Піч нам ще не полагодили на той час. Я конфорки газові запалю, трохи погрію хату, бо балон газовий не безмірний, і на тому все… Тоді Володя і каже, мовляв, ні Калино, так не піде, на носі зима, хоч-не-хоч, я вас забираю до себе. Діти мають жити в теплі…».

Сказав як відрізав. Це тепер Володимир жартує, мовляв, любові не пропонував, запропонував тепло… Та сільському трактористу одразу припала до душі темноока красуня з полонини. Захоплювався нею як сильною, вольовою жінкою і водночас лагідною матір’ю з добрим серцем.

«Важко повірити, але мої діти одразу почали називати Калину мамою, хоча від них ніхто нічого не вимагав, – говорить голова сім’ї. – З часом захотілося спільних дітей. Так у нас народилися Вова, Ангелінка і Владислав (посміхається – Авт.)».

 

10 літрів борщу і сотню вареників на обід

Такий денний раціон багатодітної родини Сеніч. Для них велика сім’я – це, насамперед, дружна команда, де кожен має свої чіткі завдання.

«Дітям велика дяка. Вони у нас золоті. Лінивих нема.

 Дівчата допомагають мені на кухні, хлопці – на городі, по господарству. Роботи вистачає, повірте! Дві корови маємо, ще не так давно було чотири. Свині, качки, кури, собаки, коти… А ще ж з п’ятдесят соток городу. Вирощуємо абсолютно все і для родини, і для худоби. Від держави отримуємо шість тисяч гривень, у чоловіка зарплата – три. Тож на ці кошти далеко не розженешся, як кажуть. Сподіватися можемо лише на те, що виростимо на городі і в сараї. Ось по осені двох студенток треба зібрати на навчання, решту – до школи. Альонка – найстарша, у Києві живе. Вона вже на власних грошах. Отримала червоний диплом за спеціальністю «фінансист», а працює в галузі логістики. Ваня теж трудиться в аграрному господарстві, незабаром і Сергій піде на роботу».

Надія і Ганна навчаються в медучилищі у Прилуках.

– Аня наша могла піти куди завгодно. За що не візьметься – все у неї добре виходить. Випікає чудово, вареники ліпить смачні по сто штук за раз, налисники – словом, все, чого душа забажає, – нахвалює прийомну доньку Володимир.

– А ще вона – чудовий перукар. Зачіску яку хоч зробить. Всім колоски повиплітає. Та їй захотілося в медицину. Аня – відмінниця. Грамот, похвальних листів, подяк – ціла шухляда, – з гордістю показує мати.

– Я теж у школу восени піду… І в мене будуть, – трохи ображено шепоче найменший Владислав, який уважно слухає всю нашу розмову.

– Чим любиш займатися? – цікавлюся, аби підбадьорити малого.

– Кавуни на городі вибирати. А потім їсти їх, – зашарівся мій співбесідник. – А ще у нас там арахіс росте. М-м-м, дуже смачний…

 

200 банок – не межа

Нині в сезон консервації Калина з доньками не має і хвилини на відпочинок.

«Поки виберемо овочі, перемиємо, підготовимо все, в банки покладемо, в перерві обід приготуємо, попораємося… вже й вечір. Ми ж не по десять баночок закатуємо, як інші. У середньому двісті-двісті п’ятдесят різного літражу. Вже зараз півтори сотні точно є. Огірки, помідори, салати, кабачки, варення, тушонка… Все! Такого навіть у супермаркетах не знайдеш», – сміється господиня.

– Коли ж ви відпочиваєте врешті-решт? – не стримуюсь.

– Взимку. З полотном і голкою в руках. Це для мене найкращий відпочинок. Вишивка – моє захоплення. А ще з настанням холодів усім членам родини обов’язково в’яжу шкарпетки і капці, аби тепло було взимку.

 

Діти – моя радість і втіха

У розмові з Калиною Петрівною переконуюся, що ця невтомна жінка зовсім не вміє відпочивати. Вона жодного разу не була на морі. «На зеленому хіба що», – віджартовується багатодітна мати, маючи на увазі город. Відвівши погляд, намагається запевнити, що й не мріє про справжнє море, бо за господарством і дітьми на нього просто нема часу… та й фінансів.

Проте у цієї чудової родини є традиція. На Різдво і Великдень всі збираються за великим святковим столом і обмінюються подарунками. Нехай не коштовними, але приготованими з усією душею.

«Не така важлива вартість чи кількість, скільки прояв уваги і любові до ближнього. Дітвора нам теж дарує щось зроблене своїми руками. Це велика радість. Бо кожен думає про іншого…».

На початку липня Калина Сеніч по праву отримала почесне звання «Мати-героїня». Ця нагорода є високою оцінкою нелегкої материнської праці з боку держави. Адже народити та гідно виховати стільки дітей – заслуговує на особливу пошану та повагу. До нагороди і нагрудного знака мають виплатити 46 тисяч гривень. Але поки що…

«Грошей ми не бачили, хоч у газеті вже писали, що отримали, – посміхається господар. – Сподіваємося, що таки будуть гроші. Вересень не за горами… Треба всіх підготувати до навчання: одних до школи, інших – до училища».

Сама ж мати-героїня не хизується своїм званням.

«Я єдине в Бога прошу — сили і здоров’я, щоб і далі працювати, бо люблю труд. Тоді все в нас буде. Діти – моя радість і втіха, заради них я і живу», – наголосила Калина Сеніч.

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"