Іноземна валюта стає менш привабливою для українців

 

 

 До кінця року попит на готівкову іноземну валюту, ймовірно, буде залишатися незначним. Заходи НБУ, спрямовані на зниження рівня доларизації економіки, роблять покупки валюти для населення менш привабливими. Таку думку висловила експерт інформаційно -аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марія Сальникова.

НБУ продовжує проводити політику з підтримки стабільності курсу гривні, у тому числі за рахунок заходи більш короткого терміну обов'язкового продажу експортної валютної виручки, а також обмежень по переказах валюти фізичними особами в межах України.

 «Населення вважає більш доцільним витрачати кошти на нагальні потреби і утримувати їх у гривні, ніж очікувати деякої девальвації з метою заробітку», - зазначає Марія Сальникова.

Чисте сальдо покупок валюти населенням у жовтні склало 216 мл. доларів, що на 68,1% менше вересневого показника.

Причин для такої динаміки, на її думку, було декілька. По-перше, низькі темпи зростання заробітних плат в Україні, на тлі чого населення менше зацікавлене в заощадженні, ніж у задоволенні поточних потреб. По-друге, підвищення впевненості населення щодо гривні. І, по-третє, осіння ситуація з бюджетними питанням США, що сприяє зниженню довіри населення до долара.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"